Åbent i dag: 09.30-19

Fra 1990 til 1999

1999

Bomaen indvies

Ved savanne 3 indvies en safarilejr kaldet Bomaen. Her kan skoleklasser og andre interesserede grupper overnatte midt i parken.

Gorilla til Berlin Zoo

I april måned rejser gorillaungen Effie til Berlin Zoo. Hun er snart kønsmoden, og hun skal derfor til en ny flok for at undgå indavl. I juni måned ankommer en hungorilla fra La Palmyre Zoo i Frankrig til GIVSKUD ZOO. Hendes navn er Minnie. På det tidspunkt er hun lige blevet kønsmoden, og hangorillaen Samson bliver straks meget interesseret i hende. 
 

Dyr

Den store flok munkeparakitter bag ved flamingoanlægget yngler for første gang. Tre unger kommer på pind, det vil sige ud af reden.

Fire marabustorke flytter ind i det ene anlæg til dværgflodhestene.

Elgene yngler også for første gang, og resultatet er en enkelt kalv.
I 1999 har GIVSKUD ZOO i alt 140 forskellige dyrearter og ca. 1.000 individer.


Orkan rammer GIVSKUD ZOO

Den 3. december hærger en orkan det sydlige Danmark, og den rammer også GIVSKUD ZOO ret voldsomt. Mange træer knækker eller vælter. Dyr og bygninger kommer intet til. Væltede træer ødelægger mange hegn. Det går især ud over løvehegnet, der grænser ud mod chimpanseanlægget, hegnene på de to første savanner og ulveindhegningen. Da orkanen hærger, er løver og savannernes dyr i staldene, men ulvene er på det tidspunkt i deres hule midt i ulveanlægget. Personale stod om aftenen og savede de væltede træer op og reparerede hegnene. Ved middagstid løjede orkanen af, og ulveanlægget var nødtørtigt repareret, så ulvene ikke kunne slippe ud. Ingen havde set skyggen af ulvene under orkanen. De blev i deres hule.


Ny gorilla fra Dublin Zoo

I november bliver gorillaen Salome syg og dør. Kort tid efter får GIVSKUD ZOO tilbudt en ældre hungorilla fra Dublin Zoo i Irland. Sally er født i 1969, og hun blev tyranniseret af den daværende han i Dublin Zoo. I december ankommer hun til flokken i GIVSKUD ZOO.

 

Besøgstal: 302.696 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Premiere på Walt Disneys hidtil dyreste tegnefilm Tarzan.

1998

Gorillastald står færdig

Gorillastald bygges, og den 4. november flytter gorillaerne ind. Da København Zoo skal af med deres gorillaer på grund af pladsmangel, bliver der bygget staldbygning til denne spændende menneskeabe. Hangorillaen Samson er født i 1972. Hunnerne hedder Salome, Nille og Effie. De er født i henholdsvis 1972, 1964 og 1993. 

Mobning i elefantflokken

Hanelefanten Baba skubber en af hunnerne, Gandi, flere gange i graven mellem elefanterne og publikum. Gandi er nu så utryg ved hanelefanten, at hun går rundt med nervøs hikke! Gandi sendes i foråret til en fransk zoologisk have, der netop har opført et elefantanlæg. Gandi indtager anlægget, og da der efterfølgende ankommer to andre elefanter, trives hun fint sammen med dem.


Nordamerikanske elge flytter ind

Fire elge gør deres indtog på GIVSKUD ZOOs nordamerikanske område.


Nyt anlæg til dværgflodhestene

Dværgflodhestene flytter til de afrikanske hytter ved berberaberne. Deres forrige opholdssted var på safariruten. Dette område inddrages til gorillaanlæg. Der bygges to anlæg til dværgflodhestene, da hannen og hunnen kun kan gå sammen i parringstiden.


Ny chimpanseunge

Chimpansen Jenny nedkommer med en unge den 1. juli. I december føder Jennys førstefødte unge, Ceres, også en unge.
 

Udstilling i Skolestuen

”Lægemidler fra dyreverdenen” er en udstilling publikum kan se i skolestuen i GIVSKUD ZOO.

 

Besøgstal: 309.624 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Den lille Havfrue på Langelinie mister for anden gang sit hoved.

1997

Dansk førsteopdræt

Hellige ibisser yngler for første gang hos os - og også for første gang i Danmark. Resultatet af parringen er tre unger. 

Anlæg til zebramanguster

Et stort åbent anlæg til zebramanguster bliver anlagt. Dette er zebramangusternes opholdssted om dagen. En tunnel under publikumstien fører ind til natlogiet i et hus.
 

Håndopflasket girafføl

Det første girafføl ser dagens lys. Moderen vil ikke tage sig af ungen, og dyrepasseren er nødt til at håndopflaske . Føllet får navnet Signe, og to måneder senere kan hun følges med de øvrige giraffer ud på savannen. 
 

Gnu byttes med gnu

Oksegnuerne sendes i efteråret 1996 til Bekse Bergen Safaripark i Holland, og andre seks hvidhalede gnuer ankommer fra Tjekkiet. Disse gnuer er ret sjældne, og de findes kun i dyrereservater i Sydafrika og i få zoologiske haver. GIVSKUD ZOO er avlskoordinator for denne dyreart her i Europa.  
 

Stambog

GIVSKUD ZOO bliver stambogfører for sort hesteantilope.

Besøgstal: 322.433 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Fåret Dolly fødes som verdens første klonede dyr.
Storebæltsbroen indvies.

1996

Nyt næsehorn

Hannæsehornet Oscar ankommer til GIVSKUD ZOO fra en zoo i Holland.

Et stort nyt anlæg til javaaber bygges ved elefanterne

Anlægget består af tre øer. 17 aber fra Emmen i Holland indtager øerne sammen med vores egne javaaber. 


Udvidelse af legepladsen

Den store legeplads med trampoliner, sandkasser og gynger udbygges med en tarzanbane.
 

Ammekoen Maren

En watussiko døde lige efter fødslen af en stor kalv. En gammel jerseyko Maren hentes fra en nærliggende gård, og hun bliver den perfekte reservemor. Kalven vokser sig stor, så stor at den får svært ved at nå ind til det mælkefyldte yver. Senere sættes watusikalven uden problemer tilbage til watussiflokken. 

 

Besøgstal: 321.350 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

DR udsender de første seks TV-udsendelser "Bag kulisserne i Zoo". 

1995

Goddag til bongoer

To bongoer ankommer til GIVSKUD ZOO. Bongoer er en sjælden dyreart i Afrika, og ganske få zoologiske haver har denne dyreart. Bongoens pels er brun med hvide striber.

Elefantanlægget ombygges

Niveauet i anlægget hæves, og ekstra jord køres ind til en bakke. Der anlægges en ny, stor sø, og store sten anbringes ved søen. Elefanterne er meget interesserede i det nye anlæg, og de får snart trampet højen lavere.
 

Farvel til bavianer

Baviananlægget, som er et stort bur, nedlægges. Bavianerne sendes til Knuthenborg Safaripark. 
 

Næsehorn fra Knuthenborg Safaripark

Et 30-årigt hannæsehorn Karl kommer til GIVSKUD ZOO fra Knuthenborg Safaripark for at tilbringe sit otium her. 
I efteråret dør vores rolige hannæsehorn Brutus af blodforgiftning. Infektionen viser sig at stamme fra en læsion, han har fået mellem forbenene. 
 

Sololie til tapirene

To tapirer ankommer for at gå sammen med de øvrige dyr fra Sydamerika. Den ene bliver solskoldet, og den må dagligt indsmøres i sololie, før den kommer ud fra stalden.

  

Besøgstal: 300.745 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Attentat med saringas i Tokyos metrosystem.
Prins Joachim gifter sig med Alexandra Manley. 

1994

Brutalis bliver sendt til Afrika

I januar måned bliver næsehornet Brutalis sendt til Ongava Naturreservat i Namibia i det sydlige Afrika. Richard Østerballe og vores dyrlæge Hans Jørgen Pedersen ledsager ham derned. DR sender et filmhold med på rejsen, så udsendelsen ”Brutalis er et næsehorn” kan produceres. Den bliver en kæmpe tv-succes, og den følges derefter op med to andre udsendelser ”Julehilsen fra Brutalis” og Rejsebrev fra Brutalis”. 
Holdet bag udsendelserne forsætter med serien ”Bag kulisserne i GIVSKUD ZOO”, som senere ændrer navn til ”Bag kulisserne i Zoo”, da der også bliver vist klip fra andre zoologiske haver i Danmark. Der produceres i de efterfølgende år over 50 udsendelser. Disse udsendelser har DR genudsendt så mange gange, at vi ikke længere kan huske antallet.

Et anlæg til rød panda

Anlægget bliver bygget ved fuglegården, og to røde  pandaer, en han og en hun, indtager det. Rød panda kaldes også for lille panda. Den står lidt i skyggen af sin navnefælle – stor panda. Rød panda er også en truet art.
 

Fuglesøen renoveres

Dammen og området ved siden af ved fuglegården bliver ombygget med et vandfald, trædesten over et vandløb og en ekstra sø, 
 

Berberabernes anlæg renoveres

Aberne har ødelagt alle de høje grantræer, som prægede anlægget. Der bliver anlagt en ekstra sø, og mange lastvognlæs jord køres ind og anbringes i flere jordhøje. Store sten pynter også op i anlægget. 
 

Safaritog

To Safaritog bygges og bruges til transport af gæsterne gennem husdyrsafdelingen med nubiske geder, yakokser og æsler. 
 

1994 er jubilæumsår

25 årsdagen for åbningen af GIVSKUD ZOO fejres med udgivelsen af en jubilæumsbog, hvor mange kendte danskere yder deres bidrag med dyrehistorier. Cirkus Fantastica slår deres telt op i parken, og publikum kan gå gratis i cirkus. Åbne stalde, uldspineri og en forfatteraften er en del af fejringen af jubilæet.

 

Besøgstal:  289.439 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Nelson Mandela bliver præsident i Sydafrika.
Komikeren Jacob Haugaard vælges til Folketinget.

1993

Masser af unger

Året var præget af mange nyfødte: 25 hjorteantiloper, fire bisoner, tre berberaber, 19 løver, fire næsebjørne, tre yakokser, to kænguruer, syv bavianer og fire kameler er forøgelsen dette år. Desuden bliver 21 emukyllinger udruget i rugecenteret. 

To voksne hangiraffer kan ikke enes

For at få ro på savannen sendes den yngste hangiraf til en zoologisk have i Italien. 
 

Listeriainfektion

Fem kalve ved vores elandantiloper dør ret pludseligt. Det viser sig, at de har haft en listeriainfektion, som formodentlig var kommet ved, at de havde spist jord. 
 

Sjældne gæslinger

Haiwaiigæssene ved dammen får gæslinger for første gang. Det er ekstra glædeligt, da hawaiigæs er en stærkt truet fugleart.  


Elefant slår mand ihjel

Efter lukketid kravlede en fransk turist over hegnet til parken for at gå ind til vores hanelefant Baba, der stadig gik i udeanlægget. Manden døde ubemærket inde bag muren, og han blev først fundet næste dags morgen. Der var ingen alvorlige kvæstelser at se på manden, hverken udvendigt eller indvendigt. Måske har hanelefanten slået til ham med snablen, og slaget medførte hjertestop.

 

Besøgstal: 289.439 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Bill Clinton bliver amerikansk præsident. 

1992

Przewalskiheste

Vi modtager to przewalskiheste fra Prag Zoo. Det er den eneste art vildhest, der findes i verden. De er tæt på at uddø, men et samarbejde mellem zoologiske haver har reddet den fra udryddelse. 

Stor byggeaktivitet

Et nyt billetsalg med kontorfaciliteter indvies. En ny stald til sydamerikanske dyr bliver færdig. I samme bygning indrettes toiletter til publikum. Også ved løveområdet bygges der toiletbygninger. En detalje, som gør indtryk hos gæster, er, at der spilles musik i de nye toiletbygninger!

 

Nye dyr

Bestanden bliver det år tilført tre grå kæmpekænguruer og fire manløse zebraer. 

Chimpanse drukner

Den 15. september føder chimpansen Marlene sin anden unge, der får navnet Erika. Samme dag falder hendes fireårige unge Aieda i vandgraven og drukner. Chimpanser kan ikke svømme.
 

Udstilling i Skolestuen

Skov- og Naturstyrelsens udstilling ”Køb ikke deres liv” kan ses i skolestuen. Den handler om ulovlig indførsel af dyr og planter.
 

To flyvende fugle

En skulptur af Erik Heide af to flyvende fugle i støbejern bliver doneret og anbragt ved gå-indgangen ved billetsalget.

 

Besøgstal: 318.729 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Christiansborg Slotskirke brænder efter at være ramt af nødraket under karneval.
Lars Lilholt Band udgiver "Kald det kærlighed".

1991

Gå blandt aber

Et stort anlæg med fritgående berberaber bliver indviet. Her kan publikum gå inde sammen med dyrene. 

 

Safarituren udvides

Nu kan publikum køre i bil  igennem seks områder i GIVSKUD ZOO: Et sydamerikansk område med blandt andet alpakaer, som er i familie med lamaer. Et nordamerikansk omåde med bisonokser og fire savanneområder med dværgflodheste, gnuer, giraffer, kuduer, impalaer, zebraer og andre afrikanske dyr. 

 

Indianerne flytter ind

Tipilejren bliver etableret, og herfra har man udsyn til de nyankommne bisonokser. De seks dyr var ankommet til Billund Lufthavn i det tidlige forår. Kort tid efter nedkommer tre af køerne med kalve. Fire uger i juni har vi besøg af en indianerfamilie. Tipiteltene bliver malet, og to gange dagligt er der i tipilejren forevisning af piben, information om indianerkulturen og indianerdans. I skolestuen kan publikum se en udstilling om prærieindianerne. 


Hanelefant fra Amsterdam Zoo

I maj måned ankommer den 23-årige hanelefant Baba fra Artis Zoo i Amsterdam. Han sætter sig øjeblikkeligt i respekt overfor hunnerne. Han er til tider lidt for voldsom over for hunnerne, og i visse perioder må han gå i en indhegning for sig selv, for at hunnerne kan få lidt ro. 


Ynglestationen bliver større

Ynglestationen udvides med opdrætscenter for de stærkt truede hvide ørefasaner. Kohejrene i fritflyvningshallen får 14 unger af reden, og de store arapapegøjer, der nu har voliere i det gamle chimpanseanlæg, yngler for første gang. Resultatet af det er to unger. Krontraneparret i berberabeanlægget udklækker æg, og det er førsteopdræt i Danmark. 
 

Hjorteantiloper til Pakistan

Dette år sendes en gruppe af vores hjorteantiloper til et naturreservat i Pakistan. 


Byggeri

Et nyt kaffehus og kiosk bygges.

 

Besøgstal: 319.196 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Warszawa-pagten opløses.
Sovjetunionen opløses.

1990

Nye dyr

Til denne sæson kan nævnes: Canadiske ulve, impala-antiloper, hawaiigæs og kapivarer.

Indianer på besøg

Medicinmanden Lame Deer fra South Dakota kom på besøg i GIVSKUD ZOO. Han inspicerede det område, hvor der var gjort plads til en bisonflok, og planerne til en tipilejr tog også form under hans besøg. Lame Deer ville sørge for, at vi kunne modtage en flok bisonokser fra lakotaindianerne i reservatet Rosebud året efter.
 

Næsehornet Brutalis kommer til GIVSKUD ZOO

Et lidt voldsomt næsehorn fra Aalborg Zoo ankommer i august måned. Han hedder George, men allerede før han ankommer, kalder vi ham Brutalis. På det tidspunkt havde vi et meget roligt hannæsehorn, der hed Brutus. Forinden var næsehornsanlægget og stalden forstærket, da vi fik underretning om næsehornets lidt voldsomme gemyt. I Aalborg havde næsehornet nemlig brudt hul i en væg i løbet af en nat. Den efterfølgende morgen havde dyrepasseren overrasket næsehornet halvt inde i det tilstødende rum, hvor den havde fortæret en del foder. I 1994 blev Brutalis sendt videre til Namibia i Afrika. 
 

Mystisk dødsfald

En morgen fandt dyrepasseren hanelefanten død. Han findes med friskt mad i munden. Halmen på gulvet omkring elefanten lå jævnt, så det tydede på, at han pludselig var faldet omkuld. Obduktionen kunne ikke påvise dødsårsagen. En giraf var også død samme år af uforklarlige årsager. I 1990 havde GIVSKUD ZOO 129 forskellige arter dyr og over 500 individer, så dødsfald kan ikke undgås. Af nyfødte dette år kan nævnes: fire zebraføl, 10 næsebjørneunger, 14 løveunger og tre lamaføl.

 

Besøgstal: 282.333 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Tyskland genforenes.

Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.