Åbent i dag: 10-18

Fra 1980 til 1989

1989

Parken får igen yakokser

Den forrige flok ynglede ikke, men de nye dyr får mange kalve i årene derefter. Disse sorte, langhårede dyr holdes som husdyr i det barske, kolde klima i Tibet. Dyrene trives dog også i vores varmere klima. 

Statstilskud

Dette år fik GIVSKUD ZOO for første gang statstilskud. Omkring 17 % af driften fik vi dækket af Kulturministeriet, og dette tilskud har hvert år pyntet på årsregnskabet.
 

Giraf dør

Vi kan selvfølgelig ikke undgå, at dyr dør her i GIVSKUD ZOO. Om ikke andet dør vi alle af alderdom. 
En morgen fandt dyrepasseren to af vores fire giraffer døde. De havde alle været friske dagen i forvejen. De døde giraffer blev obduceret, og to laboratorier arbejdede på at finde årsagen til de mystiske dødsfald. De blev dog aldrig opklaret.
 

Danmarks Radio tæt på elefanterne

Efterhånden som GIVSKUD ZOO blev større, fik vi pressens bevågenhed. En journalist fra Danmarks Radio kom dog for tæt på elefanterne. En af elefanterne fik fat på hendes båndoptager, og sammen med de øvrige elefanter blev den splittet fuldstændig ad i tusind stykker. Båndoptageren kostede 50.000 kr., og elefanterne lavede bogstaveligt båndsalat af den. 
 

Elektronisk mærkning

GIVSKUD ZOO begyndte at chipmærke dyrene. En lille chip indopereres i dyret, og man kan derefter med en scanner aflæse dyret.


Savannestald

En stor savannestald bliver bygget i forlængelse af girafstalden. Den skal huse dyr, der skal være i de nye savanneområder.

 

Besøgstal: 256.927 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Berlinmuren falder. 

1988

Girafstald bygges

En girafstald med en lofthøjde på otte meter blev bygget, og i september måned ankom fire giraffer fra København Zoo.

Lemurer ankommer
Lemurer ankommer til GIVSKUD ZOO, og de får anlæg i tilknytning til chimpansehuset. Lemurer er halvaber fra Madagaskar – en stor ø som ligger øst for Afrika. De sammenbragte lemurer, der var af slægten kataer, kunne ikke enes, og i år 1998 opløses gruppen, og de bliver sendt til forskellige zoologiske haver.


Første chimpansefødsel

Den 11. juni fandt den første chimpansefødsel sted. Marlene var moderen, og ungen fik navnet Aeida. De efterfølgende år får chimpanseungerne navne, som starter med alfabetets rækkefølge. Hvis der var kommet unger i 1989, skulle navnet starte med b og i 1990 fik ungen navnet Claes. Marlene tog sig fint af den lille unge. Marlenes egen mor havde afvist hende som nyfødt, og hun blev opflasket af dyrepassere. Denne manglende moderkontakt kan resultere i, at de selv som voksne ikke formår at tage sig af deres eget afkom. Det skete heldigvis ikke i dette tilfælde.


Ny elefant

I november fik hunelefanterne selskab af hanelefanten Håkon fra Odense Zoo. Han var fem år gammel og vejede halvandet ton. 
 

Simba nr. 1 udkommer

Medlemsbladet Simba udkom med første udgave i foråret og erstattede de nyhedsbreve, der tidligere var udsendt til dyreklubbens medlemmer. Dyreklubben var en gratis forening for børn. I 1992 omlægges bladet, og det udsendes til både voksne og børn, som har købt sæsonkort til GIVSKUD ZOO.


TV om GIVSKUD ZOO

DR og Jens Olesen producerer en udsendelse om GIVSKUD ZOO. Den bliver sendt fredag den 30. september, dagen før TV2 går i luften. GIVSKUD ZOO havde indtil dette år haft sæsonlukning den 1. oktober. På grund af udsendelsen blev åbningstiden forlænget til efter efterårsferien. Det blev derefter vores faste sæsonafslutning.

 

Besøgstal: 249.868 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

PanAM flight 103 sprænges i luften af terrorister over Lockerbie i Skotland.
TV 2 har premiere og bryder dermed DRs monopol. 

1987

Nyt chimpanseanlæg indvies

I juni indvies et nyt chimpanseanlæg med et hus på 97 kvm og et udeanlæg med to øer på i alt 1.133 kvm. Vores egen chimpanse Susan flyttes fra det gamle anlæg til det nye. Her får hun selskab at hannen Sam og hunnen Judy fra Rotterdam Zoo, den unge han Toto og hunnen Jenny, som kommer fra Hannover Zoo. Marlene kom fra Aalborg Zoo, og den unge hun Djema stammede fra Basel Zoo. Alle chimpanserne bliver sammenført i huset, og de fungerer godt sammen. Amos bliver tilbage i det gamle anlæg, da vi er overbeviste om, at han ikke ville fungere godt sammen med de øvrige chimpanser. Amos og Susan havde ikke megen kontakt, da de gik sammen, men alligevel reagerer Amos på at være alene. Han nægter at spise. Da det efter et par dage ser kritisk ud, sender man bud efter den gamle pensionerede dyrepasser Christian. Straks liver Amos op ved gensynet. Amos vil nu gerne spise, når Christian er der. Senere bliver Amos sendt til en zoologisk have i Rumænien, hvor der gik en enlig hunchimpanse.

Nye dyr

Af nye dyr kan nævnes kænguruer, vikunjaer og arabiske oryxer.


Løvernes kostplan omlægges

Før fik de kød hver dag, men nu får de et stort måltid én gang om ugen. I naturen æder løverne i gennemsnit to måltider om ugen. Vores løver skal ikke bruge energi på jagten, så 12 til 15 kg kød på løve pr. uge er passende. At der i dagspressen netop det år skrives meget om løvernes nærgåenhed overfor bildæk hænger ikke sammen med kostændringen. Der har i perioder altid være problemer med bildæksgnaverier. Det er ikke de voksne løver, der er nærgående, men derimod de toårige unger. De er i lømmelalderen, så de finder på mange skarnsstreger. I sæson 1987 blev 25 dæk ødelagt af løveunger. Når løverne er tre år gamle, er de voksne, og så holder de sig fra bilerne - og bilernes dæk. At jagte biler og angribe dækkene er tilsyneladende smitsomt, og det er ikke alle år, der er problemer med de toårige unger. Et år havde en unge specialiseret sig i at punktere dæk med en klo. Det var effektivt og hurtigt. Heldigvis lærte de øvrige unger ikke denne finesse, og den gik i glemmebogen.


Nyt anlæg til javaaber

Et lille anlæg til javaaber bygges i tilknytning til baviananlægget overfor elefanterne. I dette anlæg gik kun fire javaaber. Senere nedrives baviananlægget, og javaaberne får et stort anlæg med tre øer.

 

Besøgstal: 243.996 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Tyskeren Mathias Rust lander på Den Røde Plads i Moskva.
USA foretager atomprøvesprængninger i Nevada.

1986

Nye dyr

Hesteantiloperne ankommer dette år. 
I juni modtages 13 papegøjer, som er konfiskeret i tolden. Denne flok yngler få år efter. Det er første gang dette sker i Danmark, og GIVSKUD ZOO modtager diplom for dette.

Ny direktør

Grundlæggerens søn Karl Erik Folke Hansen fratræder som direktør, og revisor Leif Nielsen ansættes som ny direktør i GIVSKUD ZOO.
 

To elefanter dør

Hanelefanten Frederik er nu kønsmoden. Hans tiltagende interesse for hunnerne falder ikke i god jord, for hunnerne jagter ham. Han dør af hjertestop! Ved obduktionen viser det sig, at han havde mavesår. Den ældste af hunelefanterne Mabel, som ikke deltog i mobningen af hanelefanten, var så påvirket af begivenhederne, at hun ikke ville spise eller drikke. Efter et par dage vil hun heller ikke rejse sig op. En elefants indre organer kan ikke tåle belastningen, hvis elefanten ligger ned i mange timer. Så Falck fik hende rejst op ved hjælp af en kran gennem staldtaget. Tre gange lykkedes det at få hende rejst op, men hver gang lagde hun sig ned igen ned, og otte dage efter hanelefantens dødsfald dør Mabel også. 
 

Skoletjenesten oprettes

I september ansættes en lærer til at varetage undervisningen af besøgende skoleklasser.
 

Ret til driftstilskud

Kulturministeriet meddeler, at GIVSKUD ZOO opfylder kravene for statsanerkendelse med ret til driftstilskud. Der er dog ikke flere penge i puljen for 1986 og 1987.
 

Ynglestationen for fugle udvides

Den var indrettet i de bygningerne, hvor abeparkens gamle bavianstald lå. Området havde ikke publikumsadgang.

 

Besøgstal: 244.365 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Rumfærgen Challenger eksploderer under opsendelse.
Den svenske statsminister Olof Palme udsættes for et skudattentat på vej hjem fra biografen. Han dør efterfølgende 

1985

Hjorteantiloper ankommer fra København Zoo

Flokken formerer sig så hurtigt, at man flere gange i de efterfølgende år kan sende grupper af hjorteantiloper til naturreservater i Pakistan. I Indien og Pakistan var denne art meget almindelig for år tilbage. Intensiv jagt udslettede imidlertid næsten denne dyreart.

 

En løve får dette år fem unger

Det er usædvanligt. Moren har fire dievorter, og man frygter, at den mindste unge ikke ville have en chance for at klare sig i kampen om føden. Man tager de to største unger fra og opflasker dem i tre måneder. Derefter bragte man dem tilbage til moren og de tre andre unger. På det tidspunkt havde de alle fem samme størrelse, og moren tog sig nu kærligt af alle fem unger.

 

Besøgstal: 258.285 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

På Heysel Stadion i Bruxelles, Belgien, udbryder der massepanik på tilskuerpladserne under finalen i European Champion Clubs' Cup mellem Liverpool FC og Juventus, 39 mennesker omkommer.

1984

Skolebygning opføres

En skolebygning opføres i forbindelse med Fuglegården. 

Der ansættes en zoolog

Han skal registrere dyrene og undervise skoleklasser.

 
Penge fra Carlsberg

Et legat fra Carlsberg Fonden bruges til indkøb af et computeranlæg (dyreregistrering) og udstyr til skolestuen.

 

Besøgstal: 223.456 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Kim Larsen hitter stort med pladen "Midt om natten". 

1983

Løveparken får navnet GIVSKUD ZOO

I juni måned omdannes Løveparken til en selvejende institution og får navnet GIVSKUD ZOO. Navnet Løveparken hænger dog så fast, at man ikke vil stryge det fra parkens logo og publikationer.

Statsanerkendelse

GIVSKUD ZOO søger om at blive statsanerkendt som zoologisk have. De statsanerkendte zoologiske haver får et årligt tilskud fra staten (Kulturministeriet). Entrépriserne er for voksne 26 kr. og børn kommer ind for 13 kr.

 

Dødfødt elefant

I foråret fødes en elefantunge, som desværre var dødfødt. 

 

Besøgstal: 237.835 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Paul Mockapetris opfinder Internet Domain Name System.

1982

To nye næsehorn

I november ankommer næsehornene Sophie og Eva. De er begge lidt over et år gamle og født i Longleat, England.

En fritflyvningshal bygges

Publikum kan gå inde i den store voliere og se på hejrer, hellig ibis og stenhøns på nært hold. 
 

Ny chimpanse

En hanchimpanse med navnet Amos ankommer fra København Zoo, så der igen er to chimpanser sammen i GIVSKUD ZOO. 
 

Mund- og klovsyge

Safariområdet lukkes for publikum, da der udbryder mund- og klovsyge i Danmark i begyndelsen af maj måned. Man kunne dog køre ind til løverne og gå rundt og se på fugle. 

 

Besøgstal: 243.570 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Kulderekord i Danmark den 8. januar: Minus 31,2 grader. 

1981

Chimpanseanlæg bygges
Et nyt anlæg til chimpanserne bygges i fugleområdet, og to chimpanser ankommer fra Jyllands Mini Zoo ved Havnstrup. Susan og Ivan hedder de. Midt på sommeren blev Ivan utilpas. Dyrepasseren observerede, at hanchimpansen tit tog et halmstrå for at stikke det ind i øret. Ofte holdt Ivan hånden for øret. Da det kunne tyde på mellemørebetændelse, ordinerede dyrlægen penicillin. Det så ud til at virke, men efter kuren blev chimpansen dårlig igen. Ivan blev derefter bedøvet og undersøgt. Betændelsen var ikke begrænset til mellemøret. Den havde bredt sig til hjernen. Der var intet, der kunne helbrede ham. Ivan fik en ekstra sprøjtebedøvelse af dyrlægen, så han sov ind.

Besøgstal: 240.625 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

Lady Diana Spencer gifter sig med Prince Charles. 

1980

Indgang for gående

Gåområdet i GIVSKUD ZOO er nu så stort, at man også etablerer en indgang for gående.

Minisommerland
Et minisommerland for børn indrettes med blandt andet trampoliner, sandkasser og gynger.

 

Sang om Løveparken

Sangeren Helge Engelbrecht laver en sang om "Et besøg i Løveparken".

 

Besøgstal: 246.004 gæster

 

Det sker uden for GIVSKUD ZOO

ExBeatlen John Lennon myrdes.
Komikeren Dirch Passer dør. 

Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.