Åbent i dag: 10-17

Dyrlægens arbejde 12: Vaccination af dyr

22. december 2022
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egen dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen har mange faste opgaver i sin dagligdag. I denne serie gennem 2022 får du hver måned et indblik i en af hendes faste opgaver.
Her i december måned handler det om vaccinationer af parkens dyr.

Et af de særlige emner i danske nyhedsmedier i år er juleanden. Og mangel på samme. Fugleinfluenza betyder nemlig, at dagligvarehandlen har varslet nedgang i udbuddet af ænder.
Og sygdommen fugleinfluenza påvirker også livet gang i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, hvor parkens faste dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen arbejder for at beskytte parkens fugle. Blandt andet parkens strudse, som hun er taget forbi for at tilse, efter de netop er blevet vaccineret.  

- Der er igen udbrud af højpatogen fugleinfluenza, som er meget smitsomt for fugle. Vi vil naturligvis gerne passe på vores fugle ikke bliver smittet, så derfor har vi vaccineret vores strudse og vores andre strudsefugle, det vil sige vores nanduer og emuer. Disse arter har behov for at kunne komme ud og gå i den åbne luft året rundt, da de har behov for ekstra sollys om vinteren, fortæller dyrlægen, og tilføjer:

- Fødevarestyrelsens lovgivning siger pt., at fugle skal være under tag eller net, når der er højpatogen fugleinfluenza i landet. Så for at vores strudsefugle kan få lov at gå ude under åben himmel, skal de være vaccineret. Når de er udenfor, er de samtidig ekstra udsatte for vilde fugle på træk, som kan bære sygdommen. Så derfor slår vi to fluer med et smæk ved at vaccinere dem – vi beskytter dem mod sygdom og overholder gældende lovgivning. Det samme gælder for eksempel vores pingviner, som vi også skal vaccinere snart. De blev sidst vaccineret i februar, og man plejer at vaccinere dem en gang om året, så de venter lige lidt endnu.

Ro for dyr og sikkerhed for mennesker
Når parkens store strudsefugle skal vaccineres, kan man ikke bare gå hen og tage ved dem. De kan være farlige at komme tæt på, for de kan sparke meget kraftigt, så dyrepasserne og dyrlægen er nødt til at passe på for at undgå skader.
Samtidig skal vaccinationen foregå på en måde, så fuglene ikke bliver stressede.

- Vi har fået lavet anlægget sådan, at vi udendørs har en stor låge, hvor vi stille og roligt kan genne fuglene hen bagved, og når vi så lukker lågen til, så står de lige så fint på række. Så kan jeg give dem et prik i baglåret, og så flytter vi dem ud en efter en, og så er det næstes tur i rækken. Så det fungerer superfint, at fuglene ikke bliver stressede, og vi er ikke i fare, når vi håndterer dem, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.

Ifølge dyrlægen er risikoen for bivirkninger for fuglene meget lav, så når vaccinationen er overstået, vender fuglene tilbage til hverdagen.

- Vi holder selvfølgelig et ekstra øje med dyrene et par dage efter vaccinationen, men ellers er der ingen anden effekt end den sundhedsmæssige. 

Vaccinationer som generel smittebeskyttelse
At vaccinere GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs fugle mod fugleinfluenza er kun en af de typer vaccinationer, som dyrlægen laver i løbet af året. Der er nemlig generelt en høj sundhedsstandard og fokus på smittebeskyttelse hos alle dyr i parken.

- Mange dyreunger bliver vaccineret, for eksempel vores løveunger, som bliver beskyttet mod kattesyge og relevante andre virus, der kan påvirke dem. Og så har vi også en del arter, som vi vaccinerer, når vi kan komme til dem. Det kan for eksempel være vores przewalskiheste, som også bliver vaccineret mod de mest almindelige hestesygdomme og mod stivkrampe, hvis de er bedøvet til beslagsmed, siger dyrlægen.

Ventetid mellem vaccinationer
Ligesom hos mennesker – og kæledyrene derhjemme – kan dyrlægens vaccinationer ikke bare overstås på en gang. Den beskyttelse dyrene opnår ved vaccination, har forskellig varighed, og derfor skal vaccinationen gentages med forskellige intervaller. Når dyrene først er i et stabilt vaccinationsprogram, skal de typisk genvaccineres en gang årligt, men når man er ung eller nyankommet til parken, kigger dyrlægen forbi igen efter kort tid. Det gælder for eksempel for parkens unge hunstrudse, som ankom til Givskud tidligere på året og kun er blevet vaccineret en gang mod fugleinfluenza;

- Lige nu skal de bare holde jul, og så skal vi have vaccineret vores tre unge hunstrudse igen i starten af januar, for de er ikke blevet vaccineret før. Så de skal have en booster og have deres antistoffer helt op i det optimale leje, hvilket vi får ved at vaccinere dem to gange med fire ugers mellemrum. Så det er planen for dem, siger Ditte-Mari Sandgreen.

Vi håber, du har nydt at følge med i 2022-serien om dyrlægens arbejde.
Hvis der er afsnit, du ikke har læst endnu, kan du finde dem her:  

Januar - Dyrlægens arbejde 1: Tjek af unger
Februar - Dyrlægens arbejde 2: Tjek på afstand
Marts - Dyrlægens arbejde 3: Er næsehornet drægtigt
April - Dyrlægens arbejde 4: Styr på foder 
Maj - Dyrlægens arbejde 5: Obduktion af dyr
Juni - Dyrlægens arbejde 6: Smittebeskyttelse hos dyrene
Juli - Dyrlægens arbejde 7: Rundtur hos dyrene
August - Dyrlægens arbejde 8: Rundvisning i dyrlægens klinik
September - Dyrlægens arbejde 9: Bedøvelse af dyr
Oktober - Dyrlægens arbejde 10: Transport af dyr
November - Dyrlægens arbejde 11: Kontrol af fæcesprøver

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.