Åbent i dag: 10-17

Dyrlægens arbejde 8: Rundvisning i dyrlægens klinik

31. august 2022
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egen dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen har mange faste opgaver i sin dagligdag. I denne serie gennem 2022 får du hver måned et indblik i en af hendes faste opgaver. Her i august måned fortæller dyrlægen om den nybyggede dyrlægeklinik i parken.

I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har der i mange år været begrænsede dyrlægefaciliteter, og nogle gange har det været nødvendigt at benytte dyrlægefaciliteter uden for parken, for at dyrlægen har kunnet behandle dyrene.
Men nu er det ikke nødvendigt mere; parken har nemlig investeret i byggeri af en helt ny dyrlægeklinik.

- Det er superfedt med denne investering, da det giver os mange flere muligheder for at håndtere opgaver internt i parken. Vi kan stadig få brug for specialhjælp udefra til nogle af de helt særlige opgaver, for eksempel hvis en løve har brug for tandudtrækning eller rodbehandling. Men ellers er ambitionen at vi kan klare hovedparten selv, siger parkens faste dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen.   

Klinikrummet
I midten af den nye dyrlægeklinik er selve klinikrummet, hvor dyrlægen kan behandle dyr. Det ligner lidt det, man kan genkende fra en almindelig dyrlægepraksis, hvor man får behandlet sine kæledyr.
Nogle af GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIAs dyr kan komme til dyrlægen, og andre gange må dyrlægen komme til dyrene.

- Vi har mange forskellige størrelser dyr her i parken, helt fra de små marsvin til de kæmpestore dyr, så derfor er alt udstyr, vi har investeret i, mobilt. Det betyder at det både kan fungere i klinikken med de små dyr, og så kan jeg også tage det med ud i staldene og behandle de store dyr, fortæller dyrlægen og tilføjer:

- Noget af det udstyr, vi blandt andet har investeret i, er et anæstesiapparat, så vi kan lægge dyrene på bedøvelsesgas, og så er det mange standardting, som er rigtig gode at have. Vi har mulighed for at ordne deres tænder, vi har investeret i tandrøntgen, vi har investeret i almindelig røntgen, en ultralydsscanner, og en del laboratorieudstyr, sådan vi har mulighed for at overvåge vores dyrs almindelige sundhed samt lave en god diagnostik, hvis de fejler noget.

Obduktionsrummet
Ved siden af klinikrummet er der et stort rum kaldet obduktionsrummet.

- Når vores dyr bliver aflivet eller dør af sig selv, laver vi sygdomsovervågning, hvor jeg obducerer dyret og ser om jeg kan finde sygdomsårsagen, og det er det, vores nye obduktionsrum skal bruges til. Det er egentlig meningen, at det skal kunne holde helt op til et næsehorn, men nu må vi se, hvordan det kommer til at fungere i praksis, smiler dyrlægen.

Laboratoriet
I klinikkens laboratorium får dyrlægen mulighed for at lave analyser på blodprøver og afføringsprøver, urinprøver, og hvad der ellers kommer af prøver fra dyrene.
Laboratoriet er indrettet med bord til analyserne, og i den ene ende er der opsat et såkaldt stænkskab.

- Det sørger for ventilation, når jeg står med giftige stoffer, som der er en del af i arbejdet. Blandt andet tager vi en del prøver med formalin, som er kræftfremkaldende, og når jeg skal dosere medicin i pulverform til dyrene, er det nødvendigt at have sådan et skab, hvor der er god ventilation, så arbejdsmiljøet er i orden, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.

I det fjerneste hjørne af laboratoriet står en lille fryser. En ganske særlig en.

- Vi har investeret i en fryser med en temperatur på minus 80 grader. Hver gang jeg bedøver et dyr, eller vi tager et lille øreklip på et nyfødt dyr får vi vævsprøver og dna-prøver fra dyrene, som er vigtige i vores avlsarbejde og generelle sundhedsovervågning. Og minus 80 grader en rigtig god temperatur at opbevare prøverne ved, så de bevarer deres værdifulde information så længe som muligt. Så selvom fryseren er lille, er den ret sej.

Lageret
Bagerst i dyrlægeklinikken er lageret.

- Herinde opbevares det vigtige udstyr, så det er i sikkerhed. Vi har også en del særlig medicin, som vi bruger, når vi bedøver dyr med bedøvelsespile, og det opbevares yderligere også i et sikkerhedsskab, så det ikke falder i de forkerte hænder.

Selvom det kun er få uger siden, Ditte-Mari Sandgreen flyttede ind i de nye lokaler, er hun ved at komme godt på plads, så klinikken kan tages i brug.

Læs næste afsnit om dyrlægens arbejde i slutningen af september 2022.

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.