Åbent i dag: 10-17

Dyrlægens arbejde 7: Rundtur hos dyrene

28. juli 2022
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egen dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen har mange faste opgaver i sin dagligdag. I denne serie gennem 2022 får du hver måned et indblik i en af hendes faste opgaver. Her i juli måned fortæller dyrlægen om, at hun regelmæssigt går tur i parken for at tilse dyrene.

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen holder fast opsyn med parkens dyr. Det er både et lovkrav og en nødvendighed for, at hun kan udføre sit arbejde og sikre trivsel og sundhed hos dyrene.
For at gennemføre det faste opsyn har dyrlægen rutinemæssige gåture rundt i parken sammen med GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog og kurator, Kim Skalborg Simonsen.

- Vi har inddelt hele parken i fire zoner. To gange om ugen går vi en zone hver, og på den måde så når vi hele parken rundt hver anden uge, og det fungerer rigtig godt, siger Ditte-Mari Sandgreen.

Viden om adfærd er vigtigt
Det kan måske lyde hyggeligt og afslappende med ugentlige gåture ”bare” for at kigge på dyr.
Men for parkens dyrlæge er det en vigtig arbejdsopgave.

- Ved at observere dyrene regelmæssigt får vi viden om, hvordan de opfører sig og har det generelt i
flokkene. Dermed bliver det også nemmere for os at spotte, hvis noget ikke er, som det plejer, og hvis der er dyr, der har brug for ekstra tilsyn eller måske behandling, fortæller dyrlægen og tilføjer:

- Hvis vi for eksempel kan se, at et dyr har ændret adfærd fra sidst vi var forbi, ligger meget ned, holder sig fra flokken eller andet, kan vi drøfte det med dyrepasserne og høre om deres observationer. Så kan jeg bedre vurdere, om det er noget, vi skal handle på, og hvad der i så fald skal gøres.

Forskellige udfordringer ved forskellige arter

Når dyrlægen og biologen skal på gåtur og tilse dyrene i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, kommer næsten hver art med egne udfordringer.

- Afstand gør sig gældende ved langt de fleste arter, fordi vi jo ikke går inde hos mange af parkens dyr, så jeg kan ikke nærstudere eller mærke på dyrene. Derfor er det vigtigt at komme rundt og se dyrene i forskellige situationer på forskellige tidspunkter, så vi har et bredere, kontinuerligt billede af deres naturlige adfærd.

Dyrlægen bruger parkens humboldtpingviner som eksempel:

- Nogle gange ser vi dem kun i vandet, og andre gange står de på jorden, når vi kommer forbi anlægget. Og det giver forskellige informationer om dyrene, som vi noterer, forklarer dyrlægen og tilføjer:

- Noget af det, jeg kigger på, er flokkens generelle huldtilstand. Virker dyrene tykke, tynde eller midtimellem. Det giver indikation på, om pingvinerne får en tilpas mængde foder. Jeg kigger også på, om deres fjerlag er intakt, om de har fjertab eller er ved at gå i fæld. Om de svømmer og gå fint. Og så kigger jeg efter skader. Det er jo en relativt ny flok, vi har, og de skal til at have etableret deres hierarki. Det kan de godt bruge deres næb til og dermed komme til at skade hinanden, så det er også noget af det, vi holder øje med.

De forskellige fokuspunkter som blandt andet huld, hierarki og skader gør sig også gældende, når Ditte-Mari Sandgreens gåtur går forbi parkens andre dyr:

- Generelt hjælper det os rigtig meget til at få viden om dyrene, og det er essentielt, så vi kan sørge for deres sundhed og trivsel på bedst mulige måde.

Læs næste afsnit om dyrlægens arbejde i slutningen af august 2022.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.