Dagens programI dag 10-17

Yakokse

(Bos mutus)

Højde
150-200 cm
Længde / vægt / vingefang
250-280 cm
Vægt / antal æg
333-1000 kg
Drægtighed / inkubation
258-270 Dage/Days/Tage
Antal unger
1 Stk./Young/Junge
Alder
20-25
Kontinent
Asien
Art
Pattedyr
Status
Sårbar
Føde
Planter

Bjergklatrer

Vilde yakokser lever på øde stepper i det tibetanske højland i op til 6000 meters højde. I de relativt varme måneder august og september holder de sig i højder med permanent sne, mens de resten af året lever i lavere højder. Yakoksen er ekspert i at klatre og er meget sikker på benene.

 

1 ton tung

I naturen kan hanner veje op til 1000 kg og være over to meter i skulderhøjde. Hunner vejer kun en tredjedel af hannens vægt. 
Den vilde yak er sort. Den domesticerede yakokse er mindre end den vilde, og den kan både være rødlig, brun og sort.

 

Vegetar

De spiser græs, urter og lav.

 

Flokdyr

Hunner og kalve kan danne store grupper på 1000 individer eller flere, mens voksne hanner lever i mindre grupper på op til 12 dyr.

 

Ni måneder, ligesom mennesket

Hunner får kalve en gang om året. Drægtighedsperioden er ni måneder. Kalven kan klare sig selv efter et år og er fuldvoksen efter seks til otte år.

 

Vidste du, at…

Tibetanerne har tæmmet yakoksen og bruger den som malkekvæg, kødkvæg, ridedyr og lastdyr, og så bruger man også dens uld. Hvert dyr kan bære ca. 50 kg., og yakoksen er ofte den eneste mulighed for at få varer frem til fjerntliggende byer.

 

Den vilde yakokse er fredet i Kina, men bestanden er truet på grund af lokale stammer ukontrollerede jagt. Yakoksen blev formodentlig domesticeret i Tibet før vores tidsregning, og dyret findes i dag i bjergene i det centrale Asien. Den er meget føjelig og lærevillig.

 


Yakokse i Zoo TVSnedyr

I Afrika for eksempel  sneer det ikke meget, så hvordan klarer eksotiske dyr sig egentlig, når det grønne græs bliver hvidt? 

Trængsel omkring krybben
Trængsel omkring krybben
15. januar 2012
Morgenmad tak!

De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.