lukket

Yakokse

(Bos mutus)
Højde 150-200 cm
Længde / vægt / vingefang 250-280 cm
Vægt / antal æg 333-1000 kg
Drægtighed / inkubation 258-270 Dage/Days/Tage
Antal unger 1 Stk./Young/Junge
Alder 20-25
Kontinent: Asien
Art: Pattedyr
Status: Sårbar
Føde: Planter

Bjergklatrer

Vilde yakokser lever på øde stepper i det tibetanske højland i op til 6000 meters højde. I de relativt varme måneder august og september holder de sig i højder med permanent sne, mens de resten af året lever i lavere højder. Yakoksen er ekspert i at klatre og er meget sikker på benene.

 

1 ton tung

I naturen kan hanner veje op til 1000 kg og være over to meter i skulderhøjde. Hunner vejer kun en tredjedel af hannens vægt. 
Den vilde yak er sort. Den domesticerede yakokse er mindre end den vilde, og den kan både være rødlig, brun og sort.

 

Vegetar

De spiser græs, urter og lav.

 

Flokdyr

Hunner og kalve kan danne store grupper på 1000 individer eller flere, mens voksne hanner lever i mindre grupper på op til 12 dyr.

 

Ni måneder, ligesom mennesket

Hunner får kalve en gang om året. Drægtighedsperioden er ni måneder. Kalven kan klare sig selv efter et år og er fuldvoksen efter seks til otte år.

 

Vidste du, at…

Tibetanerne har tæmmet yakoksen og bruger den som malkekvæg, kødkvæg, ridedyr og lastdyr, og så bruger man også dens uld. Hvert dyr kan bære ca. 50 kg., og yakoksen er ofte den eneste mulighed for at få varer frem til fjerntliggende byer.

 

Den vilde yakokse er fredet i Kina, men bestanden er truet på grund af lokale stammer ukontrollerede jagt. Yakoksen blev formodentlig domesticeret i Tibet før vores tidsregning, og dyret findes i dag i bjergene i det centrale Asien. Den er meget føjelig og lærevillig.

 

Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.