Åbent i dag: 09.30-19

Mød medarbejderne - naturvejlederen

07. april 2023
Sæsonen er nu begyndt i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, og det betyder, at der udover de cirka 50 fastansatte også er godt 200 sæsonansatte, der har deres gang i parken over det næste halve års tid.
I artikelserien "Mød medarbejderne" kan du komme tæt på nogle af de mange mennesker, der arbejder i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIAs forskellige afdelinger, og du kan lære mere om, hvad der egentlig er af opgaver i parken.

Navn: Peter Skødt Knudsen

Funktion: Naturvejleder, biolog og formidler

Hvor længe har du arbejdet i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA?
Siden onsdag 1. marts 2023, så der er lidt vej endnu til 25-års jubilæet.

Hvilke opgaver får du?
Ligesom de andre i teamet står jeg for undervisning, rundvisninger og fodringsaktiviteter, men har derudover også fået nogle sjove udviklingsopgaver som f.eks. at udvide et Vild Med Vilje kreativt værksted og producere en serie af små spontane videoer til nettet om, hvad der kan opleves af naturfænomener året rundt.

Hvad glæder du dig mest til?
DET HELE! :-D Især ser jeg frem til igen at stå med et publikum til speaks, da det er noget, der vækker gode minder til min tid i Randers Regnskov, hvor jeg fodrede søkøer, gibbonaber, krokodiller etc. og efter bedste evne forsøgte at gøre det levende og interessant på en inddragende måde. Årene i den kronjyske regnskov var helt sikkert med til at udvikle mig som formidler, og gjorde, at jeg fandt min stil. Som tidligere vært på DR’s STORENØRD har jeg også et lille håb om at få afløb for nogle skøre idéer og noget byggekreativitet. Måske vi kan opskalere en bombardérbilles forsvarsmekanisme og se dens eksplosioner i skala 1:100? Eller bygge en robot med samme kræfter som et næsehorn, og se hvor store biler den kan løfte? Eller konstruere en løvepotehandske med kløer, der kan skydes frem? Haha.. det skal jeg nok lige have godkendt hos Richard (parkens direktør, red.) først.

Hvad tror du bliver mest udfordrende?
Lige nu er det mest udfordrende for mig at få skabt et overblik over parken, historien, de spændende features ved humboldtpingviner, brillebjørne og alle de andre dyr der skal formidles om, vigtige sikkerhedsprocedurer, kollegers ansigter og navne. Og ikke mindst løbende overveje hvordan mit bidrag er mest relevant for den kurs, der definerer Givskud Zoo som en af de væsentligste spillere på banen for naturbevarelse og naturgenopretning.

Hvad skal du bruge tid på at sætte dig ind i af opgaver, dagligdag, historie, mv.?
Når rutinerne er kommet mere ind under huden, ser jeg frem til at investere yderligere energi i udviklingen af parkens fremtidige udvidelser, og hvordan det kan spille sammen med en indsats for den vilde natur i Danmark. Jeg har hos WWF Verdensnaturfonden stået i spidsen for en indsats omkring den danske havnatur, og jeg må erkende, at vi er langt fra i mål, hverken til vands eller til lands. Så naturgenopretning er et område, der virkelig ligger mit hjerte nær, og som er en presserende sag i dette biodiversitetens årti, som FN har udråbt det til. Det er nemt for os at synes, der skal være plads til de store dyr på den afrikanske savanne, og at verden ikke skal være foruden, men hvad med vores egne økosystemer her til lands? Hvordan ville de egentlig se ud, hvis det ikke var for den menneskelige påvirkning? Det, synes jeg, er et rasende interessant spørgsmål. Hvis vi mener, vi vil noget i forhold til at øge kvaliteten og arealet af vores natur, så er vi nødt til at forholde os til, at der indenfor en overskuelig fortid også har været savannelignende forhold på vore breddegrader med en høj tæthed af store pattedyr. Og lige præcis her har Givskud Zoo mulighed for at lære os noget om, hvordan vi kan eksistere i en verden, hvor der også er den nødvendige plads til de store dyr, som skaber så meget livsgrundlag og dynamik for mange af de andre organismer i naturen.

Hvorfor har du valgt at arbejde i parken?
Ganske enkelt fordi jeg ser et kæmpe potentiale i at en stærk institution som Givskud Zoo blander sig i verdens gang. Både ved at samarbejde internationalt om at beskytte truede arter med henblik på at de ideelt set en dag vil kunne leve uden at zoologiske haver passer på dem. Og også ved at sætte skub i tankerne og ideerne hos vores gæster og i samfundet ved at indtage en oplysende og til tider endda også en aktivistisk og diplomatisk rolle, når det kommer til at gå forrest og finde fornuftige løsninger på vores tids kriser og udfordringer. Et sted, hvor vi inspirerer hinanden til at omsætte verdensmålene til handling.

Hvad kan du bedst lide ved parken?  
Helt sikkert at vi tilbyder en oplevelse af at være på tur med sin familie. At gå på opdagelse sammen med sine egne unger er noget af det bedste jeg selv ved.
 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.