Åbent i dag: 09.30-19

Mød medarbejderne – dyrlægen

10. februar 2023
Her i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA er der cirka 50 fastansatte og 200 sæsonansatte i forskellige afdelinger, som alle er med til at få parken til at fungere.
I artikelserien "Mød medarbejderne" kan du komme tæt på nogle af de mange mennesker, der arbejder i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA og få et indblik i deres opgaver, og i hvordan det er at arbejde i parken.

Navn
Ditte-Mari Sandgreen       

Funktion
Dyrlæge

Hvor længe har du arbejdet i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA?
Siden 2015

Hvilke opgaver har du i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA?
Jeg er parkens faste dyrlæge, og er med til at sikre dyrenes sundhed. Både på den korte bane, hvis de kommer til skade eller blive syge, og på den lange bane ved at arbejde med deres fodring, forebygge smitsomme sygdomme og sikre det miljø vi tilbyder dyrene, lever op til deres behov.

Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?
Mine dage er ikke nødvendigvis særlig typiske og kan variere meget.
Normalt starter jeg dagen ud med at køre ud i staldene. Enten ser jeg nogle forskellige dyregrupper eller også tilser jeg dyr, som dyrepasserne har lagt mærke til. Tit er det meget små ændringer, dyrene udviser, når de har det skidt, så derfor er det vigtigt at dyrepasserne og jeg ved hvordan dyrene normalt ser ud og opfører sig.
Nogle dage har vi en procedure med et dyr. Det kan være en transport, hvor et nyt dyr ankommer eller et dyr skal flytte til en anden zoo. Det kan også være et dyr, der skal tilses, fordi det halter og vi skal lave en plan for behandling. Nogle gange er det nødvendigt at bedøve dyret for at undersøge og behandle det, andre gange kan vi give det medicin i foderet og se tiden lidt an.
Derudover holder jeg møde med dyrepasserne hver dag, hvor vi vender dagens nyheder. Vi holder også møder i afdelingens ledelse, hvor vi vender status for de forskellige dyregrupper, nye transporter og evt. udfordringer hos vores dyr.
Et par gange om ugen går parkens biolog og jeg rundt i parken og ser dyrene, igen for hele tiden at være opdateret på hvordan det går. Samtidig vender vi relevante problematikker, ser om anlæggene lever op til vores kriterier osv.
Til sidst er der altid rigeligt med journalisering og emails. Vi fører journal på alle vores dyr, så når de fejler noget, fører jeg det ind i vores database, så det også altid er opdateret.

Hvad kan du bedst lide ved dine arbejdsopgaver?
Jeg kan godt lide den store variation, så en god balance af det hele er bedst. Når en uge både byder på lidt udfordrende procedurer med dyrene, ro til at se vores dyr og vurdere om de har det godt, tid til at snakke med dyrepasserne om dyrenes management, og endelig nok tid til papirarbejdet er jeg meget tilfreds. Det er sjældent ugerne går så stille og stabilt for sig, men når det lykkedes, er det dejligt.


Hvad er mest udfordrende ved dit arbejde?
Det mest udfordrende kan klart være de svære procedurer hos vores dyr. De reagerer ikke altid godt på bedøvelse, de kan være svære at bedøve og det er mit ansvar at de kommer godt igennem en nødvendig narkose. Så der bruger jeg meget tid til at forberede mig og lave en god plan med mine kolleger, så både dyret og vi er i sikkerhed.
Og så kan langvarig sygdom hos et dyr eller en flok også være en udfordring. Det er svært at undersøge vores dyr, og noget så simpelt som en blodprøve kræver oftest en risikofyldt bedøvelse, særligt hvis dyret allerede er sygt, når det skal bedøves. Så det kan koste meget arbejdstid, hvis der pludselig opstår smitte, der spreder sig i en flok, og det ikke er så let at få diagnostiske svar. Men der er det praktisk at jeg selv har mulighed for at styre min arbejdstid. Så kan jeg skubbe de fleste andre arbejdsopgaver til side og bruge meget tid på et konkret problem, så vi finder en løsning så hurtigt som muligt.

Hvorfor har du valgt at arbejde i parken?
Jeg kom fra almindelig praksis og har altid haft et ønske om at arbejde med de mere eksotiske dyrearter, men synes det var godt at starte med at lære det helt basale ”standard” dyrlægearbejde. Da Givskud Zoo søgte en ny dyrlæge, faldt det sammen med en trang hos mig til at gøre noget ved det ønske. Og heldigvis var det et godt match og jeg har fundet nogle gode ben at stå på i det nye arbejdsområde.

Hvad kan du bedst lide ved parken?  
Der er rigtig meget jeg godt kan lide ved mit arbejde. Variationen i arbejdsopgaverne, at arbejde med de her særlige dyrearter, som byder på unikke udfordringer. Mine kolleger, ikke mindst, hvor jeg nyder samarbejdet og samværet med særligt dyrepasserne rigtig meget. Og så det helt specielle ved at arbejde i en zoologisk have, hvor vi møder vores gæster med et smil og rigtig gerne vil lære dem om vores bevaringsarbejde for truede dyrearter, mens de har en hyggelig dag med familien.
Men noget af det allerbedste er at køre udover savannerne en tidlig morgen, hvor solen er på vej op og bader de græssende dyr i det smukkeste lys – så føler jeg mig ret meget som en heldig kartoffel ... 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.