lukket

Soldaterara

(Ara militaris)
Højde 70-71 cm
Længde / vægt / vingefang 34-38 cm
Vægt / antal æg 970-1140 g
Vægt / antal æg 2-3 Stk./Eggs/Eier
Drægtighed / inkubation 25-28 Dage/Days/Tage
Alder 50
Kontinent: Sydamerika
Art: Fugle
Status: Sårbar
Føde: Frø og frugter

Truet i naturen

Der findes tre underarter af lille soldaterara. Den underart, du kan opleve i GIVSKUD ZOO - ZOTOOPIA, kommer fra Mexico. De to øvrige underarter kommer fra Sydamerika. I hele udbredelsesområdet er bestanden af lille soldaterara klassificeret som 'sårbar'. Den underart, vi har i GIVSKUD ZOO, findes stadigvæk i det nordlige Mexico, men i det sydlige Mexico er den udryddet hovedsagelig på grund af handel med kæledyr.

 

Glad for klipper

I naturen lever den lille soldaterara af frugter, bær, frø og nødder. Den findes i forholdsvis tørre, løvfældende skove i 600 til 2600 meters højde. Her foretrækker den områder med skrænter af for eksempel ler eller sandsten. Den lille soldaterara laver huler i skrænterne, som den bruger til redeplads og hvilested.

 

Livslangt ægteskab
Soldateraraer danner par for livet. De skal være tre til fire år, før de bliver kønsmodne. Derefter yngler de hvert eller hvert andet år. Reden bygger de typisk i hulerne i skrænter, men huler i træer kan også bruges. Hunnen lægger to til tre æg, som hun selv ruger ud, og hannen fodrer hunnen i de 25 til 28 dage, det tager at ruge æggene ud. Når æggene klækker, hjælper begge forældre med at fodre ungerne.

 

Succes med ny redekasse

I GIVSKUD ZOO har vi en han og en hun, som begge kommer fra Antwerpen Zoo. De kom hertil i henholdsvis 1994 og 1997. De to papegøjer har dannet par, siden de blev bragt sammen. Parret har aldrig vist interesse for de redekasser og hule træstammer, som benyttes af de andre araer i deres fælles anlæg. Det fik dyrepasser François Lemonnier til at kontakte Antwerpen Zoo i Belgien for at få en tegning af deres redekasser. De er anderledes end kasserne her i parken, og da François fik lavet en ny kasse efter de belgiske anvisninger, skete der pludselig noget; efter fuglene fik ny redekasse har de ynglet flere gange. Dette er af stor betydning, fordi ungerne er efterkommere af vildtfangne papegøjer. De blev konfiskeret i 1987 sammen med 32 andre soldateraraer, der blev sendt ulovligt fra Mexico til Holland. Ungerne er derfor vigtige i det europæiske avlssamarbejde for lille soldaterara.

 

Vidste du, at araer bruger lang tid på at pleje parforholdet? Man kan tit se par nusse hinanden for at forstærke deres fælles bånd.

Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.