lukket

Ouessantfår

(Ovis aries)
Højde 43-50 cm
Længde / vægt / vingefang 13-22 kg
Drægtighed / inkubation 150 Dage/Days/Tage
Antal unger 1(2) Stk./Young/Junges
Alder 12-18
Kontinent: Husdyr
Art: Pattedyr
Status: Ikke truet
Føde: Planter

Verdens mindste får
Ouessantfåret - eller bretagne-miniaturefåret som det også kaldes, er verdens mindste fårerace. Navnet er fransk og udtales [wisong]. Dyrene er kun ca. 50 cm høje, og vædderne har store, smukke horn, mens fårene ikke har horn. Enkelte kan dog have små hornknopper. Dyrene findes i farverne hvid, sort og brun (nougat).

Lille og isoleret
For flere hundrede år siden blev nogle får bragt ud til den lille ø Ouessant, som ligger få sømil ud for Bretagnes kyst i Frankrig. Her var der ikke ret meget mad til fårene, og da et lille dyr ikke behøver spise så meget mad som et stort, var det en fordel at være lille. Det var derfor de små dyrs unger, som klarede sig bedst og selv fik unger. Og langsomt blev hele racen mindre og mindre i størrelse. 
De mennesker, som boede på øen, blandede sig også i avlen i forhold til farverne på fårene. Menneskene foretrak de sorte dyr, da deres uld ikke behøvede farvning inden brug. Omkring år 1900 blev hvid uld populært, da den kunne farves i mange farver, og man indførte derfor igen får fra fastlandet i perioden 1904 til 1910. Derved blev racerne blandet, og en ny race med farverne hvid, sort og nougat (brun) opstod. 
I 1935 sank et græsk skib på Ouessants kyst, og to får og en vædder reddede sig i land, hvorved der igen blev opblanding af racerne. 
I 1970 var alle dyr fra den oprindelige sorte race væk, og der var kun hybrider, hvilket vil sige blandingsdyr tilbage på øen. I dag er ouessantfår meget sjældne. Der er kun nogle tusinde af dem i verden, flest i Frankrig, Holland, Belgien og Tyskland. 

17. juni 2008
Det er tid til den årlige fåreklipning for de franske ouessantfår i Givskud Zoo
Der er sol, det er næsten sommer, og det er varmt. Det er dejligt at få uldtotterne klippet af, selvom fårene ikke virker særlig taknemmelige.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.