Dagens programI dag 10-20

Gorillaunger sikres i flokken

27. juli 2021

Gorillaunger sikres i flokken

Selvom en gorillaunge ender som moderløs, klarer den sig lige så godt som unger med mødre, fordi flokken træder til med hjælp. Det viser et årelangt studium. Også i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA ses samme tendens.


For de fleste dyrearter er overlevelseschancerne forringet, hvis unger mister deres mor, mens de er små. Selv hos sociale flokdyr som for eksempel elefanter og chimpanser er der ikke megen hjælp at hente fra de andre voksne, hvis mor forsvinder. 
Men er man en moderløs gorillaunge, er man faktisk ganske godt stillet; et nyt studium viser nemlig, at moderløse unger klarer sig lige så godt som de unger, der har en mor.

- Det er imponerende og ret usædvanligt for pattedyr. Det er ikke bare ligetil, når en unge skal opfostres. Og det er klart, at der er en vis alder, som ungerne skal nå, inden deres mor dør, så de selv kan spise og følge med flokken. Men der er stadig mange ting, de ikke kan klare selv, så de skal beskyttes og lære at begå sig både i flokken og over for andre arter. Og hvis mor ikke er der, til at gøre det, sørger de andre i gorillaflokken for det, siger biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Studiet viser også, at de moderløse unger faktisk kan få et tættere bånd til flokkens alfahan, fordi han i højere grad tager sig af dem end af de unger, der har en mor.

Har observeret gorillaer i over 50 år
Konklusionen om, at moderløse gorillaunger klarer sig godt, er draget efter et langtidsstudie fra Dian Fossey Gorilla Fund i Rwanda. Forskningsprojektet begyndte i 1967, og i 53 år har forskere fulgt gorillaer og holdt øje med deres udvikling blandt andet i forhold til levetid, social status og antal unger. 
Forskerne har sammenlignet udviklingen hos 59 moderløse gorillaer og 139 unger med en mor og har således haft en stor mængde data at arbejde ud fra.

-  Det er sjældent, at forskning er så omfattende og strækker sig over så lang tid, fordi der oftest er en deadline, når forskningsprojekter sættes i gang. Og konklusionen er interessant i forhold til, at gorillaerne udviser en næsten altruistisk opførsel, siger biologen.
 
Samme adfærd ses i Givskud
Ifølge Kim Skalborg Simonsen stemmer konklusionen om de hjælpsomme gorillaer også godt overens med adfærd, der er observeret for nylig i parkens egen gorillaflok;

- Det er ikke længe siden, at vi desværre mistede en af vores hunner, Chuma, fordi hun blev syg. Hun havde en unge på knap 2 år, Nuru. Vi var meget spændte på, hvordan han ville klare sig efter at mor forsvandt, og hvordan han ville indgå i flokken uden hende. Her viste det sig, at de andre tog sig godt af ham. Især hunnen Mawenzi, som ikke selv havde en unge, har taget sig af Nuru. Det samme har faren, førerhannen Kipenzi. Han blev i øvrigt selv moderløs, for han mistede sin mor, da han var to et halvt år. Men han klarede sig altså også ganske fint i flokken alligevel.

De to andre hunner i flokken, Minnie og Kahla, har selv mindre unger at tage sig af.

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.