Dagens programI dag 10-20

Edderkopaber skilt ad

4. juli 2019

Edderkopaber skilt ad

På grund af flere sammenstød er GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs to brune edderkopabehanner blevet skilt ad i anlægget. Tiltaget skal sikre, at dyrene ikke skader hinanden alvorligt.


Som udgangspunkt er de utrolig fredelige, og der har aldrig været andet end gode takter mellem GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs to brune edderkopabehanner, Dos og Kikou.
Men over foråret har de to hanner haft flere sammenstød. Først i mindre grad, men efterhånden blev sammenstødende hårdere med mere alvorlige skader på aberne.

- Vi formoder, at den unge Kikou har udfordret den ældre Dos på lederrollen. Dos er åbenbart for god af sig til at sætte Kikou på plads, og det er nu nødvendigt at skille de to ad, så de opholder sig i hver deres del af anlægget, siger dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen.

Dos er placeret for sig selv, da han i flere år har været alene i en amerikansk zoologisk have. Kikou, som stadig er ung og knyttet til sin mor, går med hende og hendes nye unge. Hele gruppen har dog stadig daglig kontakt i stalden, hvor de både kan se og røre hinanden, men ikke komme til at slås.

Flere skader som skal hele selv
Efter sammenstødene tog til i styrke over foråret har begge edderkopaber fået flere skrammer blandt andet på læber og arm.

- Det kan godt se voldsomt ud med de åbne sår på dyrene. Men det er meget bevidst, at vi ikke vælger at bedøve dyrene og sy deres sår sammen. For det første er vi vant til, at aberne piller i og slikker deres sår. Så hvis vi syede dem sammen, ville de bare pille stingene op, og så var vi lige vidt, forklarer dyrlægen og tilføjer:

- For det andet er narkose en hård omgang for dyret at skulle igennem, særligt med en ældre han som Dos, og den stress forsøger vi altid så vidt muligt at undgå.

I stedet tilser dyrlægen de to edderkopaber dagligt og holder øje med udviklingen af sårene. Aberne har også har fået lidt smertestillende medicin, og skulle det vise sig, at der går infektion i sårene, vil de blive behandlet med antibiotika. Det har dog heldigvis ikke været nødvendigt indtil videre. 

Ser på en langsigtet løsning
Det er meget normalt, at hanner hos edderkopaber godt kan være sammen, men der kan også være undtagelser. Og det gælder altså Dos og Kikou i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at de ikke kan være sammen, men i stedet skal være skilt ad. De virker ganske rolige i stalden og har fin kontakt. Men risikoen for, at de vil slås og måske få livstruende skader, hvis de igen blev sat sammen igen, er for stor til, at vi vil gøre det, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.

 

I stedet er parken nu ved at se på muligheder for ny placering for den unge han Kikou.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.