Dagens programI dag 10-17

Dværgflodhest

(Choeropsis liberiensis)

Højde
75-102 cm
Længde / vægt / vingefang
150-183 cm
Vægt / antal æg
160-280 kg
Drægtighed / inkubation
190-195 Dage/Days/Tage
Antal unger
1 Stk./Young
Alder
25-30
Kontinent
Afrika
Art
Pattedyr
Status
Moderat truet
Føde
Planter og frugt

Perfekt til liv i regnskoven

Dværgflodhesten lever i tropisk regnskov i det lille hjørne af Vestafrika, som udgøres af landene Sierra Lione, Liberia, Guinea og Elfenbenskysten. Hvis man ser på dværgflodhestens kropsform, kan man se, at den er perfekt tilpasset et liv i tæt regnskov. Benene er korte, og den er stærk, så derfor kan den nemt bane sig vej gennem skoven. Dværgflodhesten har desuden en kort hale og små ører, og så har den ingen pels, som kan sidde fast i vegetationen.
 

Udseende

Dværgflodhesten kan veje op til 270 kg, hvilket i gennemsnit kun svarer til mellem en ottendedel og en femtedel af vægten hos en almindelig flodhest. Den almindelige flodhest tilbringer megen tid i vand, og den har øre, øjne og næsebor placeret så højt på hovedet, at den kan høre, se og trække vejret, selv om den har kroppen og det meste af hovedet under vand. Sådan er det ikke hos dværgflodhesten. Den har øre, øjne og næsebor siddende længere nede på hovedet, men den tilbringer til gengæld også det meste af tiden på land.
 

Føde

I naturen spiser dværgflodhesten primært urter og blade, men den kan også spise hårde frugter, som den åbner med sine store, skarpe hjørnetænder. Hvis den vil have fat i palmeblade, stiller den sig på bagbenene med forbenene op ad palmens stamme, så de kan trække bladene ned. Og i sumpene kan de rive hele planter op, som de spiser.
De er primært aktive fra eftermiddagen og frem til midnat. Resten af dagen bruges på at sove og mudderbade.

 

Et liv alene

Et særkende for dværgflodhesten er, at den er solitær. Det vil sige, at den foretrækker et liv i ensomhed. Derfor har dværgflodhestene i GIVSKUD ZOO hver deres anlæg, og de lukkes kun sammen, når det er tydeligt, at hunnen er i brunst. Dværgflodhestene bruger duftmarkeringer i form af urin og afføring til at finde dyr, de kan parre sig med. Og det bruger det også til at undgå dyr af samme køn. Det med at sprede afføring gør de i øvrigt meget effektivt. De bakker ganske enkelt hen til høj vegetation, og så vifter de med halen, alt imens de skider.

 

Bonusinfo

I naturen findes der blot et par tusinde dværgflodheste. Dværgflodhestenes naturlige fjender er leoparder, krokodiller og pytonslanger. Men de trues især af menneskelig aktivitet - primært af skovrydning, som ødelægger deres levesteder. Dværgflodhesten bliver desuden skudt og fanget i fælder og med snare. Tænderne sælges som elfenben, skindet og kødet spises, og kraniet bruges i traditionel juju-medicin.
Olieforurening i vandområderne tæt ved havet udgør også en stor trussel. Fordi der er så få dværgflodheste tilbage i naturen, er det et meget værdifuldt dyr i de zoologiske haver.


Dværgflodhest i Zoo TV



Ugens dyr: Dværgflodhesten

Selvom dværgflodhesten er meget mindre end den store flodhest, kan den sagtens bide fra sig.

Sunlotion
Sunlotion
30. juli 2008
Hvis en flodhest ikke får fugt jævnligt, revner skindet. Men dværgflodhesten har heldigvis selv lotion med.

Dværgflodhesteunge
Dværgflodhesteunge
7. juni 2010

De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Vores hjemmeside bruger cookies. Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.