Åbent i dag: 10-18

Trist dag i GIVSKUD ZOO: Farvel til elefanterne

07. marts 2023
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIAs elefanter Medu og Sandrine er desværre ikke længere i parken. Efter et sygdomsrelateret dødsfald hos den ene elefant, blev det besluttet også at aflive den anden elefant, som selv led af aldersrelaterede helbredsproblemer.

I mange år har gæster kunnet opleve asiatiske elefanter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, men det kan man desværre ikke længere. De to gamle hunelefanter Sandrine og Medu er blevet aflivet. 

- Vores ældste, Sandrine på 57 år, blev syg i sidste uge. Hun fik veterinær behandling, men årsagen til hendes tilstand kunne ikke klarlægges, og der var ingen behandling, der hjalp. Som dagene gik, fik hun det mere skidt, og i weekenden måtte vi erkende, at der desværre ikke var mere at gøre for hende, fortæller direktør i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, Richard Østerballe.  

Det sygdomsrelaterede dødsfald skabte naturligvis spørgsmålet om, hvad der ville være bedst for parkens tilbageværende elefant Medu på 54 år.  

- Vi har faktisk troet, at Medu ville være den, der først skulle herfra. I længere tid har vi haft øje på hende, fordi hun led af gigtproblemer, så hendes helbred har vi også holdt øje med. Det er helt naturligt, fordi vi havde at gøre med så gamle elefanter, fortæller direktøren.

Efter aflivningen af Sandrine traf han og parkens dyrlæge derfor valget om også at lade Medu få fred.    

- Det gjorde vi dels på grund af hendes langvarige helbredsproblemer, men i særdeleshed fordi hun ikke skulle være alene i anlægget i den sidste tid af sit liv. Elefanter er meget sociale dyr, og vi har længe fastholdt, at når den ene af de to ikke var længere, så skulle den anden også væk, fortæller Richard Østerballe og tilføjer:

- Af helbredsmæssige årsager var ingen af elefanterne i stand til at blive flyttet til en anden dyrepark. Og det ville være helt uden mening og også ganske urimeligt for elefanten at forsøge noget sådant. Medu og Sandrine blev henholdsvis 54 og 57 år - så det var altså begge meget gamle elefanter, der sjældent lever, til de er 60.


Ingen planer om flere elefanter
Umiddelbart er der ikke planer om at få elefanter i parken igen.
Det var grundlægger Jacob Hansens store drøm at lave det største elefantanlæg i Europa. Det åbnede i 1971, og siden har der været i alt 14 elefanter i parken. På sit højeste var der ni elefanter samtidigt.
Selvom elefantanlægget var banebrydende, da det blev anlagt, og selvom det har fungeret rigtig godt for de gamle hunelefanter, som alligevel ikke kunne gå meget rundt, er det ikke tidssvarende for den type anlæg, der er i parken i dag. En æra er hermed slut i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA.

- Det er klart, at det rører en, dels fordi elefanterne har en væsentlig personlighed, og dels fordi de har været en stor del af parkens historie. Men afskeden med Sandrine og Medu var en nødvendig beslutning; vi har et ansvar for vores dyr, mens de er i live, og vi har også et ansvar for at lade dem komme herfra på en ordentlig måde, siger Richard Østerballe.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Mød os på Naturmødet
23. maj 2024
I disse dage kan du møde GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA på Naturmødet og høre om dyreparker og akvariers ind…
Fondsstøtte gør en forskel for afrikanske skolebørn
23. maj 2024
Givskud Zoo Naturfond har igen ydet støtte til den afrikanske sammenslutning PASA, der betyder, at hundredvis af af…
Nu kommer taget op
21. maj 2024
Verdensmålsarenaen i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA kommer nu et skridt videre mod den endelig overdækning. Fundamente…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.