Åbent i dag: 10-17

Tillykke til Savannah

14. september 2018
GIVSKUD ZOOs næsehornsunge Savannah fylder et år.

For et år siden - fredag den 15. september - stimlede medarbejdere i GIVSKUD ZOO sammen ved en af de store savanner i parken. Dyrepasseren havde opdaget, at næsehornet Mazumba havde fået en unge – lidt før den ventede tid. Ungen blev født på savannen ved slusegangen ind til stalden, og først dagen efter fødslen lykkedes det at få mor og barn ind i stalden.
Ungen fik navnet Savannah. Og her et år senere har hun vokset sig stor og stærk.

- Da hun blev født vejede hun godt 40 kilo. Vi kan ikke rigtig veje hende. Men vi skyder hende til at nærme sig 450 kilo. Hun er jo et tæt og robust lille en, fortæller næsehornenes faste dyrepasser Thomas, Kolbæk, som har fulgt Savannah tæt i det første år. 

Savannah er en vigtig del af GIVSKUD ZOO. Hun er parkens første næsehornsunge i 11 år. Og en vigtig brik i avlssamarbejdet mellem zoologiske haver, der skal hjælpe med at bevare truede dyrearter.

En humørbombe
Lige efter fødslen var Savannah lidt forbeholden og mor Mazumba var meget beskyttende. Men der gik ikke lang tid, før Savannah selv opsøgte dyrepasserne for at blive nusset og for at lege.

- Hun har altid haft rigtig god energi, og det har været vigtigt for os med kontakt og leg, fordi det træner hende til at være trygge ved os, og det vænner moren til, at der ikke sker noget, når vi er i nærheden. Så selvom det er hyggeligt, handler det mest om at lette håndteringen af dyrene, forklarer Thomas Kolbæk.

Han og Savannah blev nærmest verdenskendte, da en video med deres tumlen gik viralt på sociale og gængse medier og nåede flere millioner mennesker verden over. Og hendes gode humør fortsatte, da hun endelig var stor nok til at komme ud på savannen.

- Hun har taget nogle ordentlige løbeture rundt i anlægget, så gemsbokke, hesteantiloper og gnuer har måttet flytte sig, når hun kom drønende. Hun er lidt tung at blive løbet ned af, fortæller dyrepasseren.

Bliver ikke i parken
Indtil videre får Savannah lov til at blive og løbe rundt på savannen i GIVSKUD ZOO. Hun er endnu ikke fuldt udvokset og klar til at forlade hjemmet, og hun får også stadig af og til en lille tår mælk hos moren.
Men på sigt kan hun ikke blive. Næsehornsmødre kan nemlig undertrykke brunst hos deres egne døtre, hvilket ville betyde, at Savannah ikke selv kunne blive drægtig og indgå i avlsprogrammet for den truede art. Så når hun er stor nok, skal hun videre til en ny zoologisk have.

- Men der går lige nogle år endnu. Så vi har glæde af hende indtil da. Heldigvis. Og så håber vi jo, at moren Mazumba kan blive drægtig igen, så der kan kom en ny lille unge, siger Thomas Kolbæk.  

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Gennembrud; nu kan brillebjørnes færd følges
03. juni 2024
For første gang nogensinde bliver det muligt at følge brillebjørnes bevægelsesmønstre i Peru. T…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.