Åbent i dag: 09.30-19

Svær sterilisation af sort lemur

04. september 2017
For at holde lemuren varm under operationen blev den dækket med et håndklæde, og flasker med varmt vand blev lagt ved siden af.Det er ikke nemt at finde og klippe sædledere over på et dyr, der vejer blot to kilo. Så det var en svær operation, da GIVSKUD ZOOs sorte lemur-han skulle steriliseres.

GIVSKUD ZOO har tre sorte lemurer - mor, datter og søn. For at undgå at hannen parrede sig med de to hunner, som han er i familie med, blev det besluttet, at han skulle steriliseres.

- Vi undersøgte først muligheden for at sende ham til en anden zoologisk have, men koordinatoren for avlssamarbejdet havde ikke plads til ham nogle steder. Derfor valgte vi at sterilisere ham, så han kan leve her hos os uden at få unger med sin mor eller søster, forklarer GIVSKUD ZOOs dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen.   

Svært at se sædlederne
Selve operationen foregik på Givskud Dyreklinik. Ditte-Mari Sandgreen bedøvede lemuren om morgenen for så at tage ham med til klinikken. Derefter stod hun og dyrlæge Rikke Sand for operationen.
Sterilisation, som også kaldes vasektomi, foregår ved, at begge sædledere hos dyret skæres over, og begge rør lukkes, så sædcellerne ikke kan udtømmes. Men at finde frem til sædlederne var ikke en nem opgave.

- Sædledere på en lille lemur er jo meget små, så de kan være rigtig svære at se og skelne fra blodårer og nerver, som skal bevares levedygtige i en operation som den her. Men vi fandt frem til sædlederne og klippede dem over. Og så blev stykker fra hver side sendt til analyse, så vi kunne være helt sikre på, at sædlederne var klippet rigtigt, fortæller Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Vi har fået prøvesvar tilbage, som heldigvis viste, at operationen var succesfuld.   

Kastration eller sterilisation
En anden mulighed for at forhindre den sorte lemur i at formere sig ville have været ved kastration, altså fjerne testiklerne, som det kendes fra hunde og katte. Selvom det havde været et nemmere indgreb end sterilisation, blev det fravalgt, fordi det ville have haft store konsekvenser på sigt.

- Hvis man fjerner testikler på handyr, holder de op med at producere testosteron - og det får sorte lemurhanner til at miste deres sorte farve, så de bliver mere brunlige og kommer til at ligne hunner. De bliver også mindre dominerende og aktive, og så er der risiko for, at de bliver overvægtige. Så vi valgte sterilisation, forklarer Ditte-Mari Sandgreen. 

Efter indgrebet har dyrlægen løbende holdt øje med den sorte lemur, og han er kommet sig fint oven på indgrebet.
Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.