Åbent i dag: 09.30-19

Succeshistorien om Bayan og de genudsatte przewalskiheste

21. november 2023
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs mission handler ikke kun om at fremvise dyr for gæster, men spænder også over formidling, bevaring og forskning. Og netop bevaring kommer til udtryk i en succeshistorie, der tog sin begyndelse i juli 2014, da parkens unge przewalskihoppe Bayan blev sendt tilbage til arten oprindelige leveområde.

Fra 1969 blev arten przewalskihest betragtet som uddød i naturen. Dyrene blev jaget af lokalbefolkninger i Asien på grund af deres pels og kød, og fordi de blev betragtet som konkurrenter til husdyr i kampen om det sparsomme antal vandhuller.
I 1950’erne var antallet af prezewalskiheste i fangenskab helt nede på 12 dyr. Og takket være et målrettet avlsarbejde og samarbejde over 1970’erne og frem, lykkedes det at få bestanden til at vokse.
Arbejdet har faktisk været så succesfuldt, at dyreparker siden 2008 har genudsat heste i et naturreservat i artens oprindelige levested i Takhin tal-området i Gobiørkenen i Mongoliet.

Bayan fra GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA
En af disse heste, der er født i en dyrepark og nu lever i naturreservatet, er Bayan fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.
Bayan blev født i 2010. I juli måned 2014 forlod hun parken for at indgå i det store genudsætningsprojekt. Hun blev først sendt til Prag Zoo i Tjekkiet, som står for at sende hestene til Mongoliet.
Og senere på året ankom hun sammen med to andre hopper til Gobiørkenen.
Siden da har GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog og kurator Kim Skalborg Simonsen fulgt godt med i hendes liv.

- Dyrene lever i et reservat, hvor der er opsyn på afstand, men ellers klarer de sig selv i de naturlige omgivelser. Bayan hører til en meget sky flok, som holder til i området Ylkhon, fortæller han og tilføjer:

- Nu, hvor Bayan har været i området i otte år, har vi gode beretninger om, at hun trives og indgår i fint samspil med de andre przewalskiheste i området. Hun har også fået føl flere gange. I 2017 og 2018 fik hun føl, men de døde desværre begge ret tidligt. I 2019 og i 2020 fik hun hingsteføl, mens hun i 2021 fik et hoppeføl – og de lever alle tre i bedste velgående. I 2022 har hun ikke været drægtig, hun har i hvert fald ikke afsluttet en drægtighed. Men hun har stadig alderen til at kunne få føl, så vi venter spændt på om der er nyheder fra i år.

En succeshistorie
Udover Bayan har GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA også sendt hoppen Chantou til genudsættelsesprojektet i Mongoliet. Hun blev sendt afsted i sommeren 2017. Desværre blev det ikke til en succeshistorie som med Bayan, da Chantou kun et år efter ankomsten døde som følge af Babesiose. Det er en sygdom, der skyldes parasitten Babesia, en malarialignende parasit.

- Det er jo desværre risikoen ved at leve i naturen, at dyrene kan pådrage sig sygdomme, uden at der er dyrlæger, der holder øje og behandler dem, siger kuratoren.

Selvom nogle af de genudsendte heste dør, er projektet samlet set en succeshistorie, fordi antallet af heste i området er vokset til godt 300 på små 15 år. Det betyder også, at bestanden er styrket så meget, at przewalskihestens status er ændret fra ”uddød i naturen” til ”sårbar”.

- Og vi har jo altid projektet in mente; måske skal der flere przewalskiheste fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA til Gobiørkenen engang i fremtiden, smiler Kim Skalborg Simonsen.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.