Åbent i dag: 09.30-19

Strudsekyllinger er kønsbestemt

03. oktober 2017
En DNA-test har vist, at de to strudsekyllinger, der kom til verden i foråret, er hunner.

Den 22. maj 2017 klækkede årets første æg hos strudsene. Og dagen efter, den 23. maj 2017, kom årets anden kylling ud af ægget. 
Nu er kyllingernes køn blev tjekket, og begge er hunner.

- Det er altid spændende at finde ud af kønnet på vores unger i ZOO, og at begge kyllinger er hunkøn, var lidt en overraskelse, siger GIVSKUD ZOOs dyrlæge, Ditte Mari-Sandgreen og tilføjer:

- Den ene kylling har næsten fra starten været større end den anden, så vi havde en mistanke om, at der kunne være en af hvert køn. Men den ene kylling vokser åbenbart lidt hurtigere end den anden, selvom de kun er klækket med et døgns mellemrum. 

Tjekkes ved DNA-test
Umiddelbart kan man ikke se på strudsekyllinger, om det er hanner eller hunner. Det bliver først tydeligt senere, når deres fjerdragt begynder at ændre sig, alt efter hvilket køn de har. Hannens fjerdragt er sort og hvid, mens hunnen er grå.
Så for at klarlægge om kyllingerne var hanner eller hunner, tog dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen en fjerprøve, da hun chipmærkede kyllingerne.
Fjerprøven blev sendt til DNA-analyse, og den har nu vist, at begge strudsekyllinger var hunner.

- DNA-tjek af fjerprøver bruges i flere tilfælde til at kønsbestemme fugle. Ved at kende kønnet i ordentlig tid - og ikke først når fjerdragten afslører det hos større fugle, kan vi lægge en plan for, hvad der skal ske med dyrene. Om vi kan beholde dem, eller om det er nødvendigt at lede efter ny placering til dem, forklarer Ditte- Mari Sandgreen. 

Får nok ikke lov at blive
Det er et puslespil at placere dyr optimalt i zoologiske haver, så avl sikres på bedste vis. De stærke gener skal bæres videre, og indavl skal undgås. Derfor er det ikke muligt både at beholde strudsekyllingerne og deres far i GIVSKUD ZOO.

- Vi kan ikke risikere, at faren vil komme til at parre sig med sine unger. Derfor regner vi med, at kyllingerne på sigt skal sendes til andre zoologiske haver, forklarer Ditte-Mari Sandgreen. 

Indtil videre er det ikke afklaret, hvor strudsekyllingerne kan sendes hen.     
Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.