Smittebeskyttelse er essentielt
Dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen trækker blå gummihandsker på. Hun skal tilse en klappeged, der har været halt på det ene forben. Og gummihandskerne er et fast arbejdsredskab for dyrlægen.
- I alt hvad vi gør i GIVSKUD ZOO tænker vi på hygiejne og smittebeskyttelse. Det gælder både smitte fra dyr til mennesker, fra mennesker til dyr og dyr imellem. Smittebeskyttelse er essentielt i parken, så vi fortsat kan opretholde vores høje sundhedsstatus, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.
Udover gummihandsker er grundig håndvask, mundbind, heldragter, isolation og vask af sko i fodbad også i brug, når smitterisiko skal minimeres.
Smitte fra dyr til mennesker
Der er flere muligheder for smitte i parken. Det kan være fra dyr til mennesker.
- Vi vil selvfølgelig ikke have, at vores gæster risikerer at blive smittet med zoonoser, altså den type sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker. Risikoen er heldigvis også minimal, fordi gæsterne typisk ikke kommer helt tæt på dyrene, siger dyrlægen og tilføjer:
- Men dyrepasserne er i højrisiko. Og de håndterer dyrenes afføring, når de rengør anlæg, hvilket kan indeholde mange smittekilder. Så her er det ekstremt vigtigt, at hygiejnen er i top, og at dyrepasserne har strenge faste rutiner, når de skifter mellem opgaverne. Og de rutiner skal følges hver dag, for når vi først har et sygt dyr, er det for sent at starte op med de gode vaner – så kan dyret allerede have smittet dyrepasseren.
Smitte fra mennesker til dyr
Også når det går den anden vej – fra mennesker til dyr, er der forholdsregler. Nogle dyr er nemlig meget modtagelige over for sygdomme. For eksempel primaterne.
- Hvis dyrepasserne er syge, bare med en simpel forkølelse, har vi en regel om at de ikke må passe vores gorillaer – simpelthen for at beskytte dyrene mod smitte. Vi har for mange år siden oplevet, at gorillaerne fik influenza, og det blev de meget syge af, så vi tager ingen chancer med menneskeaberne. Også når gorillaerne får vitaminpiller, foregår det med handsker, så vi ikke risikerer noget, fortæller dyrlægen.
Smitte fra dyr til dyr
Mellem dyrene kan der også opstå smitte.
- I anlæg, hvor der går flere arter sammen, er vi opmærksomme på sammensætningen, fordi én art kan være upåvirket bærer af en sygdom, som en anden art er meget følsom overfor Så står vi pludselig med en meget syg art. I vores anlæg med blandede arter stammer dyrene dog fra samme område, og derfor har de nogenlunde samme immunsystemballast, forklarer dyrlægen.
Andre forholdsregler der tages i brug i forbindelse med smitte fra dyr til dyr er undersøgelser og isolation.
- Dyr bliver for eksempel testet for relevante smitsomme sygdomme og holdt i isolation, hvis de kommer til parken udefra, så vi kan være sikre på, at de ikke bringer sygdom ind i parken. Og vi sørger også for at teste de dyr, der rejser til andre zoos. Så dyrenes sundhedsstatus bliver hele tiden monitoreret, siger Ditte-Mari Sandgreen.
Heldigvis er det sjældent, at sygdom og smitte er et problem – netop fordi det er en daglig opgave at opretholde smittebeskyttelsen.
- Det sidder på rygraden af personalet i parken, så det er er indgroet vane med den gode hygiejne.
Selvom lort ikke er noge…