Åbent i dag: 10-17

Sikkerhed er essentielt

09. februar 2021
Uanset om en opgave i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er simpel og rutinepræget – eller svær og risikofyldt, bliver retningslinjerne for arbejdet altid fulgt. Sikkerheden skal være i top, når der arbejdes med dyr.

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs faste dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen står i lemurernes stald. Sammen med to dyrepassere er hun ved at gennemgå planen for morgenens indfangning af tre katta lemurer, som skal sundheds- og kønstjekkes. Selvom det ikke er store, farlige rovdyr, skal der være helt styr på planen.

- Det er utrolig vigtigt, at vi altid er velforberedte, så det ligger på rygraden af os alle, uanset hvilke procedurer vi skal lave. Nogle opgaver er vi vant til, for eksempel den med lemurerne i dag. Men vi gennemgår alligevel planen, så vi ved, hvad der skal ske, og så vi sikrer, at dyrepasserne ikke bliver bidt, når de holder dyret, mens jeg tjekker det, siger dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen.

Og sikkerheden er et essentielt fokusområde i parken, forklarer dyrlægen:  

- De fleste dyr kan skade os alvorligt, enten med vilje eller utilsigtet, hvis de pludselig springer frem. Mange dyr kan også skade sig selv, hvis de bliver nervøse. Deres overlevelsesinstinkt er så kraftigt, at de ofte bare skal væk fra situationen, og så er de ligeglade med, om vi står i vejen, eller om de rammer et hegn. Så både for personalets og dyrenes skyld betyder sikkerheden alt her i parken.

Sikrer ro i hverdagen
Også når det kommer til dagligdags pasning, er der rutiner og retningslinjer, der skal skabe sikkerhed. Nogle af dyrene i parken er store og farlige, så dyrepasserne skal have fuld kontrol over alle situationer. 

- Hver eneste gang dyrepasserne for eksempel skal flytte et dyr fra savannen til stalden eller fra en boks til en anden i stalden, gennemgås planen og rutinen i hovedet først. Dyrepasserne kender deres dyr så godt, at de ved hvilke forudsætninger, der skal være opfyldt, for at dyrene bevæger sig roligt og ikke går i panik. Det gælder særligt ved de følsomme savannearter, hvor dyrene har meget faste rutiner, som helst ikke skal brydes. Boksen skal ligne sig selv, lågen skal stå som den plejer og det kan være vigtigt at tyren kommer ind først, så hunnerne kan bevæge sig frit, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.

Komplicerede opgaver kræver planlægning
Selvom dagens opgave med indfangning af lemurer ikke er hverdagskost, er den ikke så vanskelig, at planen ikke kan løbes forholdsvis hurtigt igennem i stalden.
Anderledes er det med mere komplicerede ting som for eksempel flytning af dyr til andre dyreparker eller bedøvelse af dyr.

- Ved sådanne opgaver tager vi os god tid med forberedelse, og alle involverede samles inden. Så gennemgår vi planen, så alle ved, hvad de skal. Hvad skal dyrepasserne sørge for, hvad har dyrlægen ansvaret for, og hvor mange personer skal vi være. Det defineres, hvem der står ved hvilken låge, og hvem der har det overordnede ansvar. Hvis det er et vågent dyr, der skal gå ombord i en trailer eller ind i en kasse, er det altid dyrepasseren, der har ansvaret. Hvis der er bedøvelse involveret, er det mig som dyrlæge, der har ansvaret. Alle andre gør som der bliver sagt af den ansvarlige – det er ikke til diskussion. De helt klare retningslinjer betyder, at vi kan sørge for, at sikkerheden er i top, forklarer dyrlægen.

Ved de store komplicerede flytninger af dyr kræver det flere ugers forberedelse. Blandt andet har parken sendt syv ulve til Frankrig på én gang, hvilket krævede en del af dyrlægen:

- Jeg planlægger det hele som et mindre militærforløb, og dyrepasserne griner nok lidt af mig undervejs, men det er også i orden. Jeg laver lister og protokoller, og jeg uddeler opgaver, så jeg ved, at der er styr på alting, når jeg går i gang med at bedøve ulvene. Det nytter ikke noget, at vi skal stå og rode med hvem, der er ansvarlig for at overvåge ulvenes bedøvelse, hvem der skal transportere dem fra anlæg til kasse, når de sover, og hvem der skal veje ulvene, inden de bliver lagt i kassen. Det skal bare klappe på dagen og køre som en smurt maskine. Og i tilfældet med ulvene var det meget imponerende, da vi efter halvanden times arbejde stod med syv vågne ulve i kasserne klar til afgang mod Frankrig. Det var alle forberedelserne værd.

Træder et skridt tilbage
Det klare fokus på sikkerhed betyder også, at planlagte opgaver ikke skal gennemføres uanset hvad. Det kan også være nødvendigt at justere på planer undervejs eller at afslutte opgaver helt før tid.   

- Hvis for eksempel et dyr bliver mere nervøst end forventet, eller er sværere at fange end vi havde regnet med, stopper vi og trækker os. Der er ingen grund til at risikere skade hos os eller dem, hvis det ikke er et livsnødvendigt projekt, vi er i gang med. Så – ikke ofte – men indimellem trækker vi stikket, samles på ny og laver en plan B, som så heldigvis altid lykkes, smiler dyrlægen.

 

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.