Åbent i dag: 10-17

Sådan hjælper du dyr om vinteren

14. februar 2024
Der er flere ting, du kan gøre hjemme i haven for at hjælpe danske fugle, insekter og smådyr med at klare sig igennem vinteren. 

Når frostgraderne sætter ind om vinteren, kan dyr blive udfordret, fordi det bliver sværere at finde ly og føde. Men med enkelte tiltag kan du hjælpe dyrelivet og være med til at give danske smådyr bedre betingelser for overlevelse i vinterkulden.

- Naturen er smart indrettet, og dyr har forskellige metoder til at overleve i de kolde måneder, blandt andet ved at opbygge vinterforråd, migrere væk eller gå i dvale, hvor de ”sover vinteren væk”. Nogle skal også søge efter føde og finde ly, og dem kan vi give en hjælpende hånd hjemme i haven, fortæller biolog og formidler i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Marie Kristine Warming.

Væske og føde
For de dyr, der ikke går i dvale, er det nødvendigt, at de kan finde føde og væske i de kolde måneder.

- Det vil være rigtig godt, hvis man som haveejer har bærbærende træer og buske, fordi det kan give fødemuligheder om vinteren. Også staudebede bør man lade stå, fordi selvom de visner, kan de bære næringsrige frø, forklarer Marie Kristine Warming.

Har man et foderbræt, kan man sørge for at holde det fyldt. Man kan hænge mejsekugler op eller opsætte foderautomater til for eksempel fugle og egern.     
Også frisk vand kan man hjælpe med i form af et fuglebad.

- Så gælder det selvfølgelig om at fylde fuglebadet fra tid til anden og banke is væk, hvis det fryser helt til, siger formidleren og tilføjer:

- Og så er det vigtigt at huske, at hvis du først begynder at lægge foder ud til dyrene, skal du fortsætte vinteren igennem, fordi du vænner dyrene til at, der er mad.

Et sted at hvile
De dyr, der ikke går i vinterdvale, har stadig brug for hvilesteder, så dyrene kan klare sig igennem frostnætter og vinterdage uden at fryse ihjel. Også det kan man hjælpe med som haveejer. 

- Hvis der er god, tæt vegetation i ens have med bunddække og dynger af blade og kvas, giver det en mulighed for læ for dyrene, og nogle arter graver sig simpelthen også ned i jorden. Også en god stor kompostbunke kan anvendes, fordi den kan være frostfri inde midti. Og endelig kan man selv bygge eller købe små huse, som dyrene kan bruge til deres vinterophold, siger Marie Kristine Warming. 

Du kan lære meget mere om, hvordan dyr klarer sig igennem vinteren ved særudstillingen Sådan holder dyrene varmen her i vinterferien i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Udstillingen kan opleves i Oddersalen ved området P3. Den er åben frem til på søndag den 18. februar, hver dag fra kl. 10.30 til 15.45.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Event: Hunde i zoo 2024
16. april 2024
Mød voksne hunde og små hvalpe, oplev actionfyldte demonstrationer og hør hundeeksperter fortælle, n…
Verdensmålsarena skal overdækkes
15. april 2024
Et større anlægsarbejde er netop gået i gang i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Parkens Verdensmålarena skal…
Fotograf skildrer GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i ny bog
11. april 2024
Som fotograf Mette Mørk selv udtrykker det, forsøger man at suge det hele til sig, når man besøger G…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.