Åbent i dag: 10-17

Rensdyr har fejet basten af

04. oktober 2018
GIVSKUD ZOOs rensdyr begyndte i efteråret at feje basten af deres gevirer. Det ser blodigt ud, men det er helt naturligt.

GIVSKUD ZOOs rensdyr har i den seneste tid gået og gnubbet deres gevirer mod grene og andet, de kunne komme afsted med, i deres anlæg.

- De har gnubbet alt, hvad de kunne. Men det gør ikke ondt på rensdyrene. Det klør bare, siger den faste dyrepasser hos rensdyrene i parken, Francois Lemonnier.

Basten, som er det yderste lag, der omgiver rensdyrenes gevir, indeholder blodkar og giver geviret næring til at vokse. 
Når efteråret med brunsttiden kommer, gør hannerne klar til kamp om hunnerne – og så er det ikke så praktisk med gevirer, der kan bløde voldsomt. Så fra naturens hånd stopper blodtilførslen til basten, som derved tørrer ud. Og så gnider rensdyrene det af. 

- Det kan se lidt blodigt ud på grund af blodkarene. Men det er helt naturligt. Basten ryger af i lange bånd, som hænger fast på gevirets takker, så det ligner nærmest, at rensdyrene er julepyntet med guirlander. Det går meget hurtigt, og hele processen tager kun nogle dage, forklarer Francois Lemonnier og tilføjer:

- Når først basten er røget af, så spiser rensdyrene det, fordi der er rigtig god næring i det. 

Efter basten kommer geviret
I GIVSKUD ZOO er der kun hunner. Og de har alle smidt basten nu.
Både hanner og hunner smider bast - og også gevir. Som regel smider hannerne gevirerne, når de er færdige med at kæmpe om hunnerne. Hunnerne plejer at beholde deres gevirer i lidt længere tid - frem til hen mod foråret, hvor de så falder af.

- Rensdyr skifter gevir hvert år. Og det vokser meget hurtigt, så man kan i en periode nærmest se forskel fra dag til dag. Og når så efteråret kommer, ryger basten af først – og siden følger hele geviret efter, siger Francois Lemonnier.

Basten er ganske blød, men efter den er faldet af, er gevirerne nu gået fra at være afrundede til at have spidse takker. Og det betyder, at dyrepasseren må tage sine forholdsregler:

- Hvis jeg sætter foderspande ned til rensdyrene, skal jeg lige holde ekstra godt øje med gevirerne. For i modsætning til før er gevirerne nu ret spidse, og man har ikke lyst til at få sådan en tak i øjet. 

 

 


 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Gennembrud; nu kan brillebjørnes færd følges
03. juni 2024
For første gang nogensinde bliver det muligt at følge brillebjørnes bevægelsesmønstre i Peru. T…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.