Åbent i dag: 09.30-19

Przewalskihest fra GIVSKUD ZOO tager tilbage til naturen

22. juni 2017
Chantou fra GIVSKUD ZOO er den lyse hoppe, der står forrest. Bayan fra GIVSKUD ZOO er nr. 2 fra venstre. (Foto: Vaclav Silha)GIVSKUD ZOO har netop sendt endnu et bidrag til et større projekt, der skal sikre, at den truede art, przewalskihesten, vender tilbage til sit oprindelige levested. En hoppe, der er født i parken, er nemlig blevet sat ud i Mongoliet, hvor hun skal være en del af en ny bestand i den vilde natur.

En rejse på 24 timer er netop overstået. Przewalskihesten Chantou er blevet fløjet fra Tjekkiet til området Takhin tal i Gobiørkenen i Mongoliet. Her skal hun slippes fri og tilbage til naturen.
Hoppen er født i GIVSKUD ZOO. Hun blev flyttet til Prag Zoo for et år siden for at blive gjort klar til afrejsen tilbage til sin arts oprindelsesland.

- Det er jo en stor nyhed. En af vores fornemmeste opgaver er at hjælpe med at bevare truede dyrearter. Det er sjældent, at vi kan gøre det så direkte som her. Men det er fantastisk at tænke på, at heste som er født her i GIVSKUD ZOO, nu er genudsat i naturen, siger biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen.

Skal klare sig selv
Chantou er rejst af sted med tre andre hopper. I første omgang er de blevet sat ud i en akklimatiseringszone, som er et stort indhegnet område. Her skal de være indtil næste forår, hvor de så vil blive sat fri i den vilde mongolske natur.
Selvom de er i en indhegnet zone, er tanken, at de skal klare sig selv. Kun hvis vinteren bliver slem, bliver de fodret.

- Det klima som hestene bliver sat ud i, er jo det, som de fra naturens side er tilpasset til. Men det er klart, at når de er vokset op langt fra deres naturlige område, så skal der lige lidt tilvænning til. Derfor er tiden i akklimatiseringszonen rigtig vigtig, så de kan blive hjulpet, hvis de får problemer. Kun hvis de virker klar til det, vil de blive sat ud i den vilde natur, siger Kim Skalborg Simonsen.
 
Flere bliver sat ud
Przewalskihesten var helt udryddet naturen. Men via samarbejde om avl lykkedes det zoologiske haver at bevare arten i fangenskab - og det store projekt med genudsætning af heste skal sikre, at arten kan vende tilbage til sit oprindelige levested.
Siden 1992 er der blevet udsat heste i tre forskellige reservater i Mongoliet. Og arbejdet fortsætter. Siden 2010 har Prag Zoo forestået arbejdet med genudsætning af heste.

- Vi har foreløbig sendt to af sted her fra GIVSKUD ZOO - og vi arbejder fortsat på at kunne sende flere af sted for at sikre en sund og stor bestand i Mongoliet, siger Kim Skalborg Simonsen.

Drægtighed er et mål
Håbet med Chantou er, at hun kan blive drægtig, så bestanden i Mongoliet kan øges. Og det er faktisk lykkedes for den første hoppe, som GIVSKUD ZOO sendte af sted.

- Bayan, som blev sat ud i Gobiørkenen for godt tre år siden, blev drægtig. Og vi forventer faktisk svar snarest i forhold til, om hun har folet, siger Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Det er en rigtig god fornemmelse at sætte et truet dyr ud til et naturligt liv i det fri - og når de så begynder at parre og formere sig, så bestanden styrkes yderligere, er det jo virkelig en succeshistorie.  

Fordi der nu er sat flere hundrede heste ud i det fri, blev artens status på IUCNs såkaldte Rødliste over truede arter i 2011 ændret fra "Uddød i naturen" til "Truet".
Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.