Åbent i dag: 10-17

Odderunger overlevede ikke

30. oktober 2019
Det kuld kæmpeodderunger, der blev født i sidste uge, overlevede ikke.

Det var håbet, at nyeste kuld unger hos kæmpeodderne i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA ville overleve. Men chancen var minimal, og derfor kom det heller ikke som den store overraskelse, da de viste sig, at de tre unger ikke klarede den.

- Først forsvandt en unge fra anlægget. Derefter kunne vi se, på overvågningskameraerne i redekassen, at en unge lå død, så den fjernede vi. Og ikke længe efter forsvandt den tredje unge desværre også. Så det gik desværre, som vi frygtede, siger kæmpeoddernes faste dyrepasser, Francois Lemonnier.

Dyrepasseren formoder, at de store oddere har spist de to unger, der forsvandt, da det er sket i parken flere gange før. Desuden er det normal adfærd for kæmpeoddere i naturen, da de derved skjuler spor om tilstedeværelse over for andre rovdyr.

Mange risici for skrøbelige unger
Generelt er små odderunger skrøbelige. Først når de er omkring tre måneder, begynder dyrepasseren at slappe mere af i forhold til, om de kan overleve. Her begynder de nemlig selv at spise fisk og er ikke længere afhængige af mores humør og muligheden for at die hos hende.
Og lige præcis ved dette kuld, der blev født forleden, var der flere forhold, der minimerede ungernes chance for overlevelse.

- For det første blev moren Frieda forstyrret under fødslen, hvilket kan have medført stress. Hun fødte midt på dagen, hvilket vi aldrig har oplevet før. Så der har ikke været ro for odderne, hvilket ellers er nødvendigt. Normalt, når vi opdager unger, lukker vi også odderhuset af i seks til otte uger for at undgå forstyrrelser, mens ungerne er helt små, siger Francois Lemonnier og tilføjer:

- Derudover var det en ekstra risiko, at vi har unger fra sidste år. Normalt hjælper større odderunger til med at passe små søskende. Men ungerne fra sidste år er ikke så gamle endnu, så de har ikke lært alt det, de skal for at kunne hjælpe med at passe nyfødte odderunger.

Hurtigt i gang igen
Efter den sidste unge forsvandt, så Francois Lemonnier de første signaler på, at kæmpeodderparret nærmede sig nye parringer. Hannen Saro begyndte at vise tegn på forspil over for hunnen Frieda, som dog indtil videre har afvist tilnærmelserne. Men det er kun for en stund, lyder buddet.

- Hvis de parrer sig snart, og det går som det plejer, vil der være nye unger klar til begyndelsen af 2020. Det giver de store unger, som nu er et år, lidt ekstra tid til at lære, hvordan man skal tage sig af mindre søskende. Så jeg håber, at overlevelseschancerne for næste kuld vil være større, siger dyrepasseren.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.