Åbent i dag: 10-17

Odderunger i Argentina fylder et halvt år

17. november 2021
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeodder Coco og hans familie trives fortsat. Ungerne er nu godt seks måneder, så parkens biolog og kurator har positive forventninger til deres videre færd.

I et vådområde i en nationalpark i Argentina er en kæmpeodderfamilie startskuddet til, at der forhåbentlig kan etableres en ny bestand af kæmpeoddere i landet, hvor arten ellers har været udryddet i over 30 år. Og i nogle områder op til 100 år.
Familien består af hannen Coco, som er født i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, hunnen Alondra fra Ungarn og deres tre unger Yvera, Ipegua og Chiru. De er med i et genudsætningsprojekt for den truede art.
Forældrene kom til landet og blev sat sammen i 2020, og i maj 2021 kom ungerne til – to hanner og en hun.

- Vi ved fra fangenskab, at især de første uger er meget kritiske for kæmpeodderunger. Hvis forældrene forstyrres, eller ikke synes omgivelserne eller timingen er rigtig, opgiver de simpelthen ungerne. De tre unger er nu sikkert ude af den periode, så det er meget betryggende, siger kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Da forskernes videoer og beretninger generelt også er gode, tør kuratoren godt have positive forventninger til odderfamiliens trivsel fremover og dermed forhåbninger til, at genudsætningsprojektet bliver en succes.

- Vi ved, at de tre unger både har lært at svømme og indfange fisk, hvilket jo er essentielt for overlevelse. Og gruppen hænger godt sammen, så vi tror og håber på, at det er ekstra store skidt i projektet målsætning om at få genetableret en vild bestand af kæmpeoddere i Argentina, siger han.

Endnu ikke i den vilde natur
Selvom dyrene klarer sig selv, og forskerne bag projektet blot observerer og kortlægger udvikling og adfærd, er kæmpeodderfamilien endnu ikke udsat i den vilde natur.

- Det er målet på sigt, men det er klart, at man med sådan et projekt godt vil have lidt vished for, at det kan fungere. Så de fem kæmpeoddere går i en såkaldt soft release indhegning i nationalparken, hvor der ikke er menneskelig indblanding. Når forskerne vurderer, at odderne kan klare sig selv, vil der blive åbnet for indhegningen, så odderne kan søge ud – men dog med mulighed for at vende tilbage, hvis de ønsker det, forklarer kuratoren.

Han er løbende i kontakt med holdet i Argentina, og de er meget begejstrede for denne succes.

-
De fem kæmpeoddere i dette projekt, kombineret med at holdet også er i gang med et lignende setup i en anden del af nationalparken, er store skridt imod en fremtidig bestand af vilde kæmpeoddere i Argentina.

 


Baggrund

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har i de senere år samarbejdet med Rewilding Argentina for at skabe en levedygtig bestand af kæmpeoddere i landet. Arten har ellers været udryddet i Argentina i over 30 år – og i nogle områder i over 100 år.
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs han Coco blev sendt til Argentina i december 2019 som led i et genudsætningsprojekt. Her blev han i begyndelsen af 2020 sat sammen med hunnen Alondra fra Ungarn. Og dette par er startskuddet på at etablere en ny bestand af kæmpeoddere i Argentina.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Sæson 2023 begynder med gråvejr og godt humør
01. april 2023
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har i dag taget hul på sin 54. sæson. Helt frem til slutningen af oktober er det muligt…
Vi gør klar til sæsonåbning
29. marts 2023
Overalt i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er parkens personale i sving for at gøre klar til årets sæsonåbning…
Dyrlægen chipmærker lemurunger
28. marts 2023
Fire af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kattalemurer er blevet chipmærket og kønstjekket af parkens dyrlæge.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.