Åbent i dag: 10-17

Nyt næsehorn er flyttet ind

18. august 2021
Et nyt næsehorn er kommet til GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Håbet er, at hunnen Aranka vil blive en succesfuld tilføjelse til parkens avlsprogram.

En lille hvidt næsehorn, også kaldet bredsnudet næsehorn, er rykket ind i stalden i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA her i midten af august. Hun hedder Aranka og kommer fra den franske dyrepark Zoo d’Amnéville.
 Planen er nu, at hun skal indgå i det internationale avlsprogram og få unger i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.     

- Aranka er kun tre et halvt år gammel, så vi forventer, at hun bliver kønsmoden i løbet af et års tid. Derefter skal hun parres og gennemgå en drægtighed der varer 16 til 18 måneder, så der går lidt tid før hun kan forventes at føde en unge her i parken, forklarer dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Vi har i forvejen fire hunner, men de to af dem er ved at nå en alder, hvor vi ikke længere kan forvente unger, så det var tid til at få nye gener ind og styrke bestanden her i parken.

Naturlig flytning

At Aranka flytter hjemmefra på dette tidspunkt er ikke tilfældigt. Hvide næsehorn bytter nemlig afkom på dette tidspunkt i naturen:

- Man ved fra observation af vilde hvide næsehorn, at kønsmodne hununger ikke bliver hos deres mødre. Der sker det, at to hunner med nogenlunde jævnaldrende unger mødes, måske går sammen i en lille periode, og derefter drager hver til sit med den anden mors unge. Dette mønster følger vi i zoologiske haver, da forskning har vist, at mødre kan undertrykke hunungers kønscyklus, hvis de bliver sammen for længe. I foråret flyttede vore unge hun Savannah, Mazumbas fireårige unge hjemmefra, og derfor giver det god mening, at Aranka nu flytter ind hos os, fortæller dyrlægen.

 

Møder de andre dyr i etaper
Lige da Aranka ankom, skulle hun vænne sig til de nye omgivelser, men allerede dagen efter var hun mere opsøgende, så dyrepasserne kan sagtens komme til hende.
Dog skal hun lige have chancen for at vænne sig til stalden og lære det udendørs anlæg at kende, før hun skal møde de andre næsehorns-hunner.

- Vi har jo før haft sammenlukninger med næsehorn, men det er altid specielt at lukke dyr sammen, når de ikke kender hinanden. Så vi tager det i etaper og på dyrenes præmisser, så det kan gå så roligt som muligt. Det bliver godt at få Aranka sluset sammen med vores andre hunner, så de kan danne fælles front, hvis de står over for en styrende han, forklarer dyrlægen. 

I første omgang kan dyrene se og lugte hinanden gennem brede tremmer mellem de indendørs staldbokse. Derved vil det ikke være helt så nyt og fremmed, når Aranka så møder fire andre hunner uden tremmer imellem. Dyrepasserne og dyrlægen vurderer løbende på dyrenes adfærd og tilpasser så mødet derefter.
Og så varer det ikke længe, før GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs gæster kan møde Aranka på savannen.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Sæson 2023 begynder med gråvejr og godt humør
01. april 2023
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har i dag taget hul på sin 54. sæson. Helt frem til slutningen af oktober er det muligt…
Vi gør klar til sæsonåbning
29. marts 2023
Overalt i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er parkens personale i sving for at gøre klar til årets sæsonåbning…
Dyrlægen chipmærker lemurunger
28. marts 2023
Fire af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kattalemurer er blevet chipmærket og kønstjekket af parkens dyrlæge.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.