Åbent i dag: 10-17

Nyt kuld hos kæmpeodderne

23. oktober 2019
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeodderpar Frieda og Saro har igen fået unger. Som altid er de nyfødte sårbare, og det er endnu usikkert, hvorvidt ungerne overlever.

Endnu engang har GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeodderpar Frieda og Saro fået unger – denne gang er der kommet tre levende samt en dødfødt unge.
Normalt er kæmpeodderunger meget skrøbelige, og der har været flere tilfælde i parken, hvor kuld ikke har overlevet. Denne gang er ekstra speciel og også ekstra sårbar, fordi fødslen gik i gang midt på dagen. Det betød, at hunnen Frieda blev forstyrret midt i fødslen.

- Vi har aldrig oplevet før, at odderne føder midt på dagen. Og denne gang kom ungerne også før, vi forventede.  Jeg kom ind til dagens anden fodring af dyrene sammen med nogle gæster i parken, og der kunne jeg se, at moren kom bærende på en lille ny unge, fortæller kæmpeoddernes faste dyrepasser Francois Lemonnier.  

Stress ved fødslen
Der er flere ting, der gør ungerne chance for overlevelse mindre ved dette nye kuld.

- Det taler imod overlevelse, at odderne blev forstyrret midt i fødslen. Det stressede dyrene, og det tog nogle timer, før de faldt til ro og søgte ind i redekassen med ungerne. Derimod søgte de vandet, hvor kæmpeoddere føler sig trygge. Men ungerne kan bare ikke holde til at være i vandet længe, da de risikerer at bliver afkølede og få lungebetændelse, forklarer Francois Lemonnier og tilføjer:

- Samtidig kan stress medvirke, at det stopper mælkeproduktionen hos moren, hvilket jo så betyder, at ungerne ikke kan få noget næring.

Store søskende kan være en risiko
Også de andre beboere i odderanlægget har betydning for ungernes overlevelseschancer. Forældreparret og de to ældste unger fra 2017 skal nok kunne passe de nyfødte, da de har erfaring med det fra tidligere kuld.
Derimod er det uvist, om de fire store unger, der blev født i november 2018, vil være i stand til det.  

- Det er kun sket én gang her i parken, at et kuld, der er født så tæt på forrige kuld, har overlevet. Hos kæmpeoddere plejer både forældre og søskende at tage sig af små unger. Men vores unger fra sidste år er ikke så gamle, og de har stadig meget at lære. For eksempel skal de vide, hvor hårdt de må bide, når de løfter ungerne i munden. De skal vide, hvor længe de må holde de små unger under vandet, så de ikke drukner. Og de skal vide, hvor vildt de må lege med de små, skubbe til dem og kaste dem op i luften, uden at de tager skade. Så den næste tid vil vise, om vores etårige kæmpeoddere kan det, siger Francois Lemonnier.
 
Naturen skal gå sin gang
Der er sat kameraer op i redekassen, så Francois Lemonnier løbende kan følge med i, hvordan de store kæmpeoddere behandler de nyfødte. Det kan være svært, især hvis de store er hårde ved de små eller simpelthen æder dem, hvilket er sket før. Men det er nødvendigt forklarer dyrepasseren:

- Vi er rigtig glade for ungerne, og vi håber selvfølgelig, at de overlever. Men vi er nødt til at lade naturen gå sin gang, selvom det kan virke barsk. Odderne skal lære naturlig adfærd, og det gør de ikke, hvis vi tager små unger fra flokken for at håndopflaske dem. Det giver selvfølgelig en risiko for, at ungerne ikke overlever.

Mens ungerne er små, er kæmpeodderhuset i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA lukket af for besøg, så dyrene kan få mest mulig ro.  

 

 

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.