Åbent i dag: 09.30-19

Nye przewalskiheste gøres klar til naturen

27. juli 2017
To przewalskiheste, der kommer fra GIVSKUD ZOO, er allerede sat ud i den vilde natur i Mongoliet. Og flere er på vej. Fotograf: Vaclav SilhaGIVSKUD ZOO har allerede sendt to przewalskiheste tilbage til deres oprindelige leveområde. Og nu gøres flere heste klar til at blive sat ud i naturen, så der kan blive etableret en stor, vild bestand i Mongoliet.

Hvert år kommer der przewalskiføl til i GIVSKUD ZOO. Og den store succes med avl betyder, at parken kan bidrage til et internationalt projekt, der handler om at sætte vildheste tilbage i naturen.
Przewalskihestene stammer fra Mongoliet - og det er her, der er etableret et reservat i Gobi, hvor nogle udvalgte dyr sættes ud - for senere at blive sluppet helt fri i den vilde natur.
GIVSKUD ZOO har allerede sendt to hopper afsted. Og nu gøres yderligere to heste klar til afrejse.

- Et af vores hovedformål med at drive et zoologisk anlæg er at bevare truede dyrearter. Oftest kan vi kun gøre det i fangenskab, men når der er chance for at være med til at hjælpe en art i naturen, skal vi selvfølgelig være med, siger Kim Skalborg Simonsen, der er biolog i GIVSKUD ZOO.

Fra park til reservatet til vild natur
Hestene, der sendes afsted, kommer alle fra zoologiske haver. Arten var egentlig uddød i naturen, men den blev bevaret i zoologiske haver. Og via samarbejde om avl er det lykkes at øge antallet af heste, så der er nok til, at man kan sætte dem tilbage til deres oprindelige levested i naturen.
Efter de har forladt de zoologiske haver og er fløjet til Mongoliet, bliver de til at begynde med sluppet ud i en stor indhegning. Det er meningen, at de skal klare sig selv, men er vinteren hård, bliver de fodret.
Efter et halvt års tid bliver de så endelig sluppet helt ud til den vilde natur. Meningen er, at de selv skal etablere en ny, stor bestand af przewalskiheste i naturen - og de er allerede godt på vej, for flere af de udsatte hopper har fået føl. Også den første hest, der blev udsat fra GIVSKUD ZOO, Bayan, er drægtig. 

Må ikke være drægtige
Før hopperne kan sendes til przewalskihestens oprindelsesland, bliver de taget fra flokken - og væk fra hingsten, så man er sikker på, at de ikke er drægtige, når de skal afsted. Derfor skal de to udvalgte heste i GIVSKUD ZOO placeres i et anlæg for sig selv.

- Det er vigtigt at hopperne er i så god stand som muligt, når de sendes afsted. At være drægtig tager energi og der er større risiko for komplikationer i drægtigheden, når hestene skal flyttes så langt, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Det er lidt forskelligt, hvor længe hopperne går for sig selv forud for afrejse. Der kan gå nogle måneder eller op til et år.

Økonomisk støtte til projektet
Det er ikke billigt at fragte hestene til den vilde natur. Først skal de transporteres fra den zoologiske have, de kommer fra, til Prag Zoo i Tjekkiet, som står for det praktiske og logistiske arbejde med udsættelsen. Derefter skal hestene ombord på et fly, så de kan transporteres til Mongoliet. Endelig skal der holdes øje med dem i det reservat, de bliver sat ud i til at begynde - før de endelig slippes ud i den vilde natur.

- Udover at donere hestene har vi også støtte projektet med 5.000 Euro. Vi mener, at dette projekt er enormt vigtigt, men også meget dyrt. Så derfor vil vi gerne støtte på alle d måder, vi kan, siger Kim Skalborg Simonsen.

Det er endnu uvist, hvornår de to hopper fra GIVSKUD ZOO, skal flyves til Mongoliet. Sandsynligvis bliver det i 2018.
Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.