Åbent i dag: 09.30-19

Nu er edderkopaberne samlet

03. december 2021
Efter lang tids arbejde med at sluse de brune edderkopaber i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA sammen, er det nu lykkedes dyrepasserne at etablere en samlet flok.

Tidligere i år kom en ny hun til flokken af brune edderkopaber i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Den unge Elie på syv år skulle være med til at øge mulighederne for at yngle med den kritisk truede art.
Udvidelsen af flokken gav som forventet en ekstra opgave for dyrepasserne. For man kan ikke bare lukke edderkopaber, som ikke kender hinanden, tilfældigt sammen og håbe på det bedste.

- De kan være hårde ved hinanden, hvis der er uenighed. Så sammenlukningen af dyrene skal foregå i etaper og i dyrenes tempo. Det gælder i øvrigt flere arter, og derfor er det også et arbejde, vi sætter tid af til, så vi kan observere dyrene undervejs og sikre, at alle trives, fortæller Kim Skalborg Simonsen, som er biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

Møde de nye en efter en
I dette tilfælde foregik sammenlukningen i flere små etaper. I forvejen var der i parken en førerhan Dos og hunnen Sissi samt deres store unge, hannen Diego, og lille unge, hunnen Alba. Derfor skulle den nye hun Elie altså sluses sammen med fire andre.

- Vores forventning var, at hunnen Sissi ville være sværest at lukke sammen med Elie, blandt andet fordi hun har den lille unge Alba at beskytte. Samtidig er det hos mange arter nemmere at skabe bånd mellem hanner og hunner end hunner imellem, forklarer kuratoren og tilføjer:

- Derfor lod vi Elie møde Dos først. Da de havde knyttet bånd, lod vi Diego komme til. Derved var der mulighed for, at Dos ville beskytte Elie, hvis Diego gjorde udfald. Og da de tre så var sammentømret, var det Sissi og Albas tur. Heldigvis blev der ingen større slåskampe ud af aktionen, og nu er alle fem edderkopaber samlet.

Vigtigt med avl
Kim Skalborg Simonsen håber nu, at udvidelsen betyder ekstra unger i parkens flok.

- Dos kommer fra USA, og han har aldrig fået unger, før han kom her til GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, hvor han indtil videre har fået to – Diego og Alba. Så Dos’ gener er sjældne og derfor rigtig vigtige at få med i avlspuljen, siger kuratoren.

I naturen lever brune edderkopaber i regnskovene i den nordvestlige del af Sydamerika. Man estimerer, at deres antal er faldet med minimum 80% indenfor de sidste 50 år blandt andet på grund af tab af habitat, mennesker der jager dem og sælger dem som kæledyr.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.