Åbent i dag: 09.30-19

Næsehornsunger er afhængige af mor

02. november 2017
Næsehornsungen Savannah holder sig tæt til Mazumba. Det vil hun gøre længe endnu, for næsehornsunger er helt afhængige af deres mor, hvis de skal overleve.

Allerede da Savannah blev født på GIVSKUD ZOOs store savanne, var mor Mazumba klar til at tage sig af hende.

- Savannah blev født om eftermiddagen ved vores løbegang ind til stalden. Så de andre dyr, savannebøfler, sorte hesteantiloper og så videre, ville gerne forbi Mazumba og den nyfødte unge for at komme ind for natten. Men de fik simpelthen ikke lov til at passere. Det sørgede Mazumba for, fortæller næsehornenes faste dyrepasser i GIVSKUD ZOO, Thomas Kolbæk og tilføjer:

- Først hen mod aften gik Mazumba og ungen ind mod vores løbegård, så vi kunne få sluset de andre dyr ind mod stalden. Også her sørgede Mazumba for, at de ikke kom tæt på ungen.  

Mor forsvarer ungerne
Generelt er næsehorn meget fokuserede på at forsvare deres afkom. Og det er også nødvendigt, hvis ungen skal overleve. Ungerne er nemlig fuldstændig forsvarsløse, mens de er små, så de er helt afhængige af moren.

- Ungerne kan ikke løbe hurtigt, og de er heller ikke særlig gode til at gemme sig for rovdyr. Så her skal mor være klar til at lægge sig imellem. Det gælder også, når Savannah skal ud på vores savanne og møde de andre dyr, som jo godt kan være lidt nysgerrige og nærgående over for den nye i flokken. Så skal Mazumba være klar til at lægge sig imellem, hvis det går livligt for sig eller bliver for vildt, siger Thomas Kolbæk.

Forsøger at undgå stress
Næsehornsmødre bliver efter fødslen skruet hormonelt op i gear, så de er i stand til at passe på ungen. De vil også forsøge at holde sig væk fra andre dyr, fordi så er det lettere at beskytte ungen.
Det høje niveau af opmærksomhed på omgivelserne betyder også, at GIVSKUD ZOO har sørget for at skærme næsehornene mod stress, når der er åbent for gæster i næsehornsstalden.

- Mazumba er meget vant til mennesker, og hun har også før fået unger, så hun er erfaren. Men vi vil alligevel ikke stresse hende, Derfor har vi sørget for, at der kun er indkig til Savannah og Mazumba gennem en enkelt side i boksen, når der er åben næsehornsstald. Ellers ville Mazumba skulle holde øje med aktivitet og mennesker fra flere retninger, og det ville stresse hende unødigt, forklarer Thomas Kolbæk. 

Afhængig af mors mælk
Udover beskyttelse, skal der selvfølgelig også mad til for at overleve. Så det giver næsten sig selv, at Savannah må holde sig tæt på sin mor Mazumba for at få næring.

- Hun dier mange gange om dagen, så hun kan tage på, fortæller Thomas Kolbæk.

Og både beskyttelsen og maden er Mazumba super til at levere.

- Hun holder øje med mennesker og dyr i stalden, og hun lader Savannah komme til at die, hver gang hun vil. Så hun er bare en god mor. Nu skal hun bare lære Savannah, hvordan man opfører sig som næsehorn, og hvordan man er over for andre, lyder det fra Thomas Kolbæk.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.