lukket

Næsehorn Sophie fik savet horn af

24. april 2023
Hos næsehorn vokser horn hele livet. Normalt slider de hornene naturligt, men der kan blive brug for en hjælpende hånd og nedslibning, og det har GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs næsehorn Sophie netop fået.

Næsehornet Sophie står lige så stille og får foder af dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen, men næsehornenes faste dyrepasser Thomas Kolbæk saver stille og roligt ved Sophies bagerste horn.
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs alderspræsident i næsehornsstalden, Sophie på 41,5 år, har ikke fået slebet sit horn så godt, så dyrepasser og dyrlæge hjælper nu med at save et nødvendigt stykke af.

- Næsehorns horn vokser gennem hele livet, og de sliber dem løbende på sten og stammer. Sophie har ikke været så god til det, og nu pressede det øverste, bagerste horn ned på det nederste, forreste horn, hvilket kan give problemer for det store horn, som med tiden kan flække. Derfor har vi valgt at save et stykke af det mindste horn for at hjælpe Sophie, så hun ikke får smerter eller et flækket horn, forklarer dyrlægen.

Næsehorn tog det helt roligt
Næsehorn kan blive op mod 40-50 år gamle, så Sophie, der nærmer sig 42, er ret gammel. Den høje alder taget i betragtning vil dyrlægen helst ikke bedøve hende, da det kan være risikabelt at bedøve en ældre dame som Sophie.

- Derfor gav vi det et forsøg uden, hvor hun blev isoleret fra flokken, så vi kunne stå alene med hende inde i stalden. Vi tilbød hende noget foder og en god omgang ”kløen bag øret”, mens dyrepasseren begyndte at save i hornet. Og det tog hun i stiv arm og stod helt stille til vores store overraskelse, siger Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Normalt er det nødvendigt at jeg giver næsehornene en god beroligelse, når vi har skullet save hornspidser af, så de sover imens eller er meget trætte. Hornet er dannet af keratin og er uden følelser, så det er ligesom, når vi mennesker får klippet hår eller negle. Så selve trimningen gør ikke ondt på næsehornene, men fordi det er uvant og støjer lige ved deres hoved, kan det hjælpe med lidt beroligende.

 

Med dagens samarbejde mellem dyrlæge og dyrepasser lykkedes det i første forsøg at save det nødvendige stykke af det øverste horn på Sophie.

- Thomas (dyrepasseren, red.) har nok en øm arm i morgen med al den saven, smiler Ditte-Mari Sandgreen.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Så lykkedes det at spotte køn
29. februar 2024
Den lille sulawesimakak, der kom til verden i december 2023, er nu bekræftet som en han. Den lille fyr trives og vi…
GIVSKUD ZOO er certificeret som Green Attraction
27. februar 2024
I mange år har GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA arbejdet på at gøre driften af parken mere miljøvenlig…
For første gang i ni år; zebralføl i parken
22. februar 2024
Der har ikke været zebraføl i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA siden 2015, så det var glædeligt, da parkens pe…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.