Åbent i dag: 10-17
Det kræver samarbejde, når dværgflodhestens tænder skal ordnes.

Micro Chip fik ordnet sine tænder

30. april 2018
GIVSKUD ZOOs dværgflodhest Micro Chip døjer med et skævt bid. Så med jævne mellemrum skal han have ordnet tænder, så de ikke generer ham.

Ude foran dværgflodhestestalden står GIVSKUD ZOOs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen, biolog Kim Skalborg Simonsen og dyrepasserne Tina Frisk og Pieter Heydenrych og gør klar til en af dagens opgaver. Dværgflodhesten Micro Chips tænder har vokset sig for skæve og lange, så de er til gene for ham. Og det skal ordnes. 

- Micro Chip har ret skæve tænder, som vokser forkert. Hans undertænder vokser op og presser i overkæben, mens en af tænderne i overmunden vokser ud til siden. Og når tænderne ikke vokser i den rigtige vinkel, bliver de ikke slidt rigtigt. Derfor er vi nødt til at save noget af dem, så de ikke kan trykke mod kæben og skabe smerter for ham, forklarer Ditte-Mari Sandgreen. 

Hurtig proces
Da Micro Chip er bedøvet, samarbejder de fire om at få tænderne ordnet hurtigst muligt. Dyrepasserne og dyrlægen sørger for at holde munden åben ved hjælp af en stolpe, så biologen kan få savtråd rundt om tænderne og save de skarpe, skæve dele af. Samtidig hælder de vand på både tænderne og Micro Chip, så de kan holde både dyr og tænder fugtige. 
Efter knap 10 minutter er det overstået, og de fire store tænders skarpe spidser er fjernet.

- Det er utrolig vigtigt, at vi arbejder hurtigt, så han ikke skal være bedøvet særlig længe, for dværgflodheste er svære at bedøve på en sikker måde. De kan hurtigt blive alt for varme og få problemer med iltmætningen, da de kan finde på at holde vejret, som når de dykker. Og vi er rigtig godt tilfredse med forløbet her, for der gik kun 24 minutter, fra jeg sendte bedøvelsespilen afsted, til han var vågen og på benene igen, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.

Er ordnet før – og skal ordnes igen
Micro Chip er 17 år. Han har allerede fået ordnet sine tænder flere gange. Og dyrlægen forventer også, at de igen skal i gang med savtråd.

- Det er desværre et permanent problem med skævt bid, så det er ikke noget, der kan rette sig. Nogle kaniner har samme problem og skal også have slebet fortænder løbende. Jeg har ordnet tænder på ham nogle gange før. Og hvis tænderne vokser som forventet, skal vi nok ordne dem igen til efteråret næste år, siger dyrlægen. 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Event: Hunde i zoo 2024
16. april 2024
Mød voksne hunde og små hvalpe, oplev actionfyldte demonstrationer og hør hundeeksperter fortælle, n…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.