Åbent i dag: 10-17

Masser af næring i afføring

26. oktober 2023
Umiddelbart tænker man måske ikke, at afføring kan bruges til meget andet end at blive kasseret og smidt på møddingen. Men faktisk er afføring meget næringsrigt, og derfor er der en del dyrearter, der spiser det.

Måske har man set, at ens kanin eller marsvin derhjemme spiser deres afføring. Eller det kan være, at hunden i haven lige vender sig om, efter at den har trådt af på naturens vegne og får sig en ”snack”.
Det kan virke ret ulækkert for os mennesker, men det er faktisk meget udbredt blandt dyr.

- For dyr er det en metode til at udnytte føden så godt som muligt. Den korrekte, faglige betegnelse er kropofagi, og vi kan se det både hos vores egne husdyr og også hos en del arter er i parken, forklarer dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen.


Spiser maden igen – i form af opkast

Mange arter har tilpasset sig forskellige metoder til optimeret foderoptag. En velkendt metode er drøvtygning, som køer nærmest er opkaldt efter. Særligt arter, som spiser næringsfattigt foder, benytter denne metode.

- Det ses også hos mange arter i zoos, hvor bøfler, antiloper, giraffer og flere andre sender deres maveindhold tilbage til munden, og derefter bruger de en god del af dagen på at tygge det en ekstra gang, så græs og blade bliver kværnet helt til mos, hvorefter tarmsystemet kan udnytte al næringen i foderet, fortæller dyrlægen.


Spiser maden igen – i form af afføring

Hvor en drøvtygger sørger for at få udnyttet foderet godt første gang, det passerer gennem tarmsystemet, har arter, der udviser kropofagi – altså fortæring af afføring - en anden taktik.

- Når foderet kommer ud af bagenden i første omgang, er der ret mange næringsstoffer tilbage, og foderet er kun halvt fordøjet. Så når dyret spiser foderet en gang til via afføringen, sørger anden runde igennem tarmsystemet for at optage de næringsstoffer, der ikke var tilgængelige i første omgang. Og det giver jo god mening, forklarer Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:  

- Den taktik kan blandt andet ses hos vores gorillaer, hvor det typisk fremkalder en ret kraftig reaktion hos vores gæster, når gorillaen sætter hånden under numsen, kommer af med det den skal og derefter spiser det igen.


Spiser andres afføring

Flere dyreunger såsom hos elefanter og flodheste laver også kropofagi. De spiser dog ikke deres egen afføring, men afføringen fra flokmedlemmerne.

- Når ungerne er ved at overgå fra mælk til fast føde, er det vigtigt, at bakteriefloraen i tarmsystemet er optimal, og ved at spise afføring, der indeholder netop de bakterier, får ungerne dem etableret i eget tarmsystem. Så det styrker ungerne at spise afføring fra mor og andre dyr. Så selvom det kan virke ulækkert, er der en rigtig god, naturlig forklaring på, at dyr spiser afføring, smiler dyrlægen.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Gennembrud; nu kan brillebjørnes færd følges
03. juni 2024
For første gang nogensinde bliver det muligt at følge brillebjørnes bevægelsesmønstre i Peru. T…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.