Åbent i dag: 09.30-19
Det gik rigtig fint, da moster (til venstre) hilste på nevøerne.

Løveunger og mor hilste på moster

14. april 2018
Efter flere måneders adskillelse blev moren til GIVSKUD ZOOs ældste løvekuld lukket sammen med sin søster, som ikke har unger. Sammenlukningen gik rigtig fint, og både små og store tog vel imod hinanden.

En lille knurren, små spring, snusen, tumlen rundt og gnaven i fødder.
De tre løveunger, der blev født i GIVSKUD ZOO julenat 2017, var fremme i skoene og fik hurtigt hilst på deres moster, da de og deres mor blev lukket sammen med morens søster i stalden.

- Det gik rigtig godt. Løveungerne var ikke bange, moren var ikke overbeskyttende, og søsteren var passende tilbageholdende, fortæller biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen.

Siden fødslen har løveungerne og deres mor gået alene i stalden – dog med mulighed for at snuse til morens søster gennem tremmerne til naboboksen.

- Søsteren har ingen unger selv, men hun har været meget nysgerrig og kigget til løvekuldet gennem tremmerne de seneste måneder. Hun har aldrig udvist aggressiv adfærd over for de små, så vi havde et håb om en rolig sammenlukning. Og det gik heldigvis sådan, siger Kim Skalborg Simonsen.

Rolige voksne og legesyge unger
For at afveje stemningen mellem de voksne løver begyndte sammenlukningen med, at dyrepasser Christina Kolbæk først lukkede mor og søster sammen i et rum, mens ungerne gik i boksen ved siden af.  

- Det var tydeligt, at moren havde en beskyttelsesadfærd, for hun lagde sig foran lågen ind til boksen, hvor ungerne var. Men hun var ikke aggressiv, og hun rullede også flere gange om på ryggen, så hun tog det meget afslappet. Dog var hun hele tiden opmærksom på den anden hunløve og gjorde udfald, hvis hun synes, hun kom lidt for tæt på ungerne, forklarer Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Samtidig var søsteren meget tilbageholdende og viste tydelig respekt for moren. Hun gik nærmest på listesko og virkede lidt nervøs for at gøre noget forkert.

Fordi de store tog det så roligt, valgte dyrepasseren og biologen at lade ungerne komme ind til de voksne.

- Ungerne gik med det samme hen til mosteren, mens moren holdt øje. Og ungerne nærmest kastede sig over den halv-fremmede hunløve for at lege. De hoppede op og tumlede og lagde sig ned foran hende. Og mosteren var meget rolig og lod dem gøre det. Det samme gjorde moren, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

Skal lukkes sammen med flere
Efter sammenlukningen er det meningen, at mor, unger og moster skal blive sammen.

- Vi er glade for, at de gik så godt, og at de nu kan være sammen både i stald og udeanlæg, fordi løver er sociale dyr, der trives i flok. De voksne løver er jo søstre, der altid har været sammen. De blev blot adskilt, da den ene skulle have unger – ligesom det ses i naturen. Her trækker drægtige hunner sig også væk fra flokken før fødslen, siger Kim Skalborg Simonsen.
 
For at der kan blive dannet en større flok, skal de fem løver på sigt lukkes sammen med de to voksnes tredje søster. Hun fik unger i slutningen i februar, og de unger er endnu ikke store nok til at blive lukket sammen med de andre, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

- Vi er nødt til at tage det i etaper, så sammenlukningen foregår på dyrenes præmisser og i deres tempo. Vi er også nødt til at veje stemningen mellem de voksne løver. Og så skal de mindste unger lige blive lidt mere sikre på benene, inden de skal sættes sammen med deres sikkert ganske legesyge ældre halvsøskende. Så der går et par måneder, før det bliver aktuelt med endnu en sammenlukning i løvestalden.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.