Åbent i dag: 10-17

Lemurer truet af udryddelse

21. juli 2020
Næsten alle lemurarter kan forsvinde, hvis ikke der arbejdes aktivt med at bevare arterne. Næsten en tredjedel er nu kritisk truet.

Der finder i dag 107 lemur-arter i verden. Af dem er 103 truet af udryddelse – altså godt 98%. Og 33 af arterne er så akut truet, at de risikerer at uddø i nær fremtid. Det viser nye tal fra IUCN’s rødliste, som gør status over arters tilstand rundt om i verden.
Stort set alle lemurarter lever på den afrikanske ø, Madagaskar. Her kommer truslen mod arterne fra flere fronter:

- For det første bliver lemurenes levesteder fjernet, fordi der ryddes en masse skov. Så deres oprindelige leveområder, er svundet drastisk ind, og så kan dyrene har meget svært ved at klare sig. Faktisk er godt 40 procent af de skove de lever i  forsvundet siden 1950’erne, siger biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Derudover er lemurarterne truet på grund af jagt.. I den del af verden er der mange fattige mennesker, og de jager dyrene for at få mad på bordet, det såkaldte bushmeat. Derudover bliver dyrene jagtet af krybskytter, som blandt andet sælger dyrene som kæledyr til udlandet. Så hvis arterne skal overleve, skal lokalbefolkningen hjælpes til at kunne overleve på anden vis. Og der skal gribes ind over for krybskytteri. Det er dog nemmere sagt end gjort, men forhåbentlig kan formidling og oplysning være vejen frem, så arterne kan overleve.    

En trist udvikling
Ifølge biologen kommer tallene desværre ikke som en overraskelse, da det blot af en forværring af den trend, vi har set for lemurer de seneste mange år.

- Det er en virkelig sørgelig udvikling. Der er helt klart brug for en meget aktiv indsats, hvis arterne skal bevares, men det kan være svært i et land med meget få ressourcer. En af de ting, der kunne hjælpe, er økoturisme, og det er noget regeringen på Madagaskar prioriterer. Også dyreparker og zoologiske haver har et ansvar, og vi gør, hvad vi kan for at hjælpe med arternes overlevelse ved at have målrettede avlsprogrammer, der sikrer backup populationer af flere af arterne, siger Kim Skalborg Simonsen.


I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er det muligt for gæster at opleve to arter; kattalemur og sort lemur, som også begge er truede arter.

 

 


 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.