Åbent i dag: 10-17

Kræft rammer også dyr

03. marts 2022
Et studie fra Syddansk Universitet har vist, at rovdyr generelt har større risiko for at udvikle kræft end planteædende dyr. Konklusionen overrasker ikke dyrlægen i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

I et nyt studie fra Syddansk Universitet konkluderer forskerne bag, at kræft findes hos alle arter af pattedyr, men at kødædende dyr har højere risiko for at udvikle kræft end planteædende dyr.

- Vi ved fra tidligere forskning, at indtag af kød øger risikoen for at udvikle kræft hos mennesker, så det er ikke overraskende, at det også gælder pattedyr. Nu har forskerne kun undersøgt data fra dyr i zoologiske haver, men det gælder også vilde rovdyr. Her er der før fundet giftstoffer, som er forbundet til kræft, hos blandt andet isbjørne og spækhuggere, fortæller dyrlægen og tilføjer:

- De store rovdyr er så at sige endestationen i kredsløbet. De spiser andre dyr, som måske selv har spist dyr, og dermed ophober toprovdyrene alle disse giftstoffer i kroppen. Og det øger kræftrisikoen.

Andre kræftformer rammer også
Ifølge dyrlægen er det ikke kun indtag af kød, der er en faktor i forhold til udvikling af kræft og andre sygdomme hos pattedyr. Levevis og hormonel påvirkning spiller også ind, lyder det fra dyrlægen:

- Dyr kan få flere kræftformer. Det er blandt andet set i zoologiske haver, hvor dyrene ikke får lov til at yngle, men hvor for eksempel løver får prævention. Så udsættes kroppen igen og igen for en østrogenpåvirkning, når hunløven kommer i brunst, men der kommer ikke drægtighed ud af det. Og denne hormonelle påvirkning øger også risikoen for at udvikle kræft for eksempel i mælkekirtler  og forplantningsorganer.

Velfærd spiller ind
Endelig er alder og velfærd også med til at påvirke dyrs sundhedsstatus. For mennesker stiger risikoen for livsstilssygdomme og aldersrelaterede sygdomme med årene. Og det gælder også dyr. Generelt kan man sige, at jo ældre dyr er, jo større er risikoen for sygdomme som for eksempel kræft.

- I zoologiske haver er der en god velfærd. Her bliver dyr ikke ædt, som de gør på savannen, og de skal ikke kæmpe for det næste måltid. Så dyrene i zoologiske haver bliver generelt ældre end deres artsfæller i det fri. Og derfor kan vi også se flere aldersrelaterede sygdomme end i naturen, forklarer Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Ydermere skal der tages højde for, at vi i dyreparker og zoologiske haver konstant monitorerer dyrenes sundhedsstatus, og derfor ved vi meget om dyrene. Det kan man jo ikke gøre på samme måde med en vild løveflok, der lever på savannen. Vi kan også sætte ind med behandling ved eventuel sygdom, hvilket heller ikke sker for dyr i naturen.

Du kan læse hele pressemeddelelsen om det nye studie i kræft fra Syddansk Universitet her.

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Event: Hunde i zoo 2024
16. april 2024
Mød voksne hunde og små hvalpe, oplev actionfyldte demonstrationer og hør hundeeksperter fortælle, n…
Verdensmålsarena skal overdækkes
15. april 2024
Et større anlægsarbejde er netop gået i gang i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Parkens Verdensmålarena skal…
Fotograf skildrer GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i ny bog
11. april 2024
Som fotograf Mette Mørk selv udtrykker det, forsøger man at suge det hele til sig, når man besøger G…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.