Åbent i dag: 10-17

Kipenzi er værdifuld

10. august 2018
Gorillaerne i det internationale avlssamarbejde mellem zoologiske haver bliver ranglistet efter, hvor værdifulde de er i forhold til avl. Og silverbacken Kipenzi i GIVSKUD ZOO rangerer højt på listen.

Man er ikke i tvivl om, hvem der bestemmer i gorillaanlægget i GIVSKUD ZOO. Førerhannen Kipenzi på 16 år går forrest ud fra stalden. Han spiser først. Vælger hvor han vil sidde. Og laver de andre uro, sætter han dem på plads.

Gorillaflokken består af førerhannen Kipenzi, den unge han Yeba, fire hunner og to af hunnernes unger, som er født i 2018.
Begge unger er Kipenzis afkom. Og de er vigtige i det internationale avlssamarbejde. Fordi far Kipenzi er vigtig.

- I det internationale avlssamarbejde mellem zoologiske haver bliver alle dyr og deres afkom registreret. Hvis dyrene har unikke gener - det vil sige, at de ikke deler deres gener med så mange andre gorillaer i fangenskab, rangerer de højt på listen over, hvor værdifulde de er i forhold til avl. Man vil gerne avle med dyr, hvis gener ikke er spredt for meget, fordi det  sikrer en god variation af gener i populationen, forklarer biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Kipenzi står højt på listen, fordi der ikke er mange med samme gener, og der findes kun to levende unger, som han er far til.

Håber på flere afkom
Jo flere afkom gorillaerne får, og jo mere deres gener derved spredes, des længere ned vil de rykke på listen.
I GIVSKUD ZOO håber man netop, at det vil ske, og at Kipenzi bliver mindre værdifuld i de kommende år.

- Det er ikke, fordi vi ønsker, at han ikke skal være vigtig, men netop fordi han står så højt på listen, er det godt, hvis hans gener bliver spredt ud i populationen. Vestlig landslavsgorilla er stærkt truet, så det er enormt vigtigt, at vi arbejder med avl i de zoologiske haver. Derfor vil vi gerne have flere afkom fra vores førerhan, siger Kim Skalborg Simonsen.

Og sandsynligheden for at gorillaflokken udvides med flere unger er ifølge biologen stor:

- Kipenzi er i sin bedste alder og har allerede gjort alle hunnerne drægtige. Dog har vi mistet nogle unger i forbindelse med drægtighed og sygdom. Men der er positive takter i forhold til at få flere unger i de kommende år. 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Event: Hunde i zoo 2024
16. april 2024
Mød voksne hunde og små hvalpe, oplev actionfyldte demonstrationer og hør hundeeksperter fortælle, n…
Verdensmålsarena skal overdækkes
15. april 2024
Et større anlægsarbejde er netop gået i gang i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Parkens Verdensmålarena skal…
Fotograf skildrer GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i ny bog
11. april 2024
Som fotograf Mette Mørk selv udtrykker det, forsøger man at suge det hele til sig, når man besøger G…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.