Åbent i dag: 10-17

Kæmpeodderen Frida er blevet aflivet

23. november 2022
Et generationsskifte er sat i gang i kæmpeodderanlægget i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Parkens gamle avlshun er blevet aflivet, og inden længe skal en ny hun rykke ind, så et nyt avlspar kan blive etableret.

En af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeoddere, hunnen Frida – er blevet aflivet. Dermed er der kun én odder tilbage i parken; Fridas fireårige søn Rio.

- Det er selvfølgelig ret specielt, fordi Frida har været et markant dyr her i parken de sidste 10 år. Sammen med sin mage Saro var hun jo en stor succeshistorie for denne truede art, fordi de har fået flere kuld unger, som er sendt godt ud i verden. Blandt andet er en af deres unger sendt til genudsættelsesprojekt i Argentina. Så det er da ærgerligt at skulle lukke det kapital. Men det er også på tide og samtidig nødvendigt for at vi kan starte på et nyt kapitel for arten, siger parkens dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen.

Frida var 13 år gammel. Der er flere årsager til, at kæmpeodderen bliver aflivet på nuværende tidspunkt. Hendes mage Saro døde for snart to år siden, og hendes alder er for høj til, at det bliver aktuelt med flere unger.
Derudover har hendes helbred har været skiftende over sommeren. Nogle perioder har været gode, mens andre har været mere ustabile, og dyrlægen har måttet foretage jævnlige tilsyn med den ældre odder.

- 13 år er en flot alder for en kæmpeodder, som normalt bliver omkring otte år i naturen, og Frida har levet et godt kæmpeodder liv med fast mage og mange afkom. Hvis vi beholdt hende i live, ville det ikke være i dyrets interesse at vente på, hun bliver rigtig syg og så først aflive hende der. Derfor var det ikke svært for os at træffe beslutningen om at aflive Frida nu, mens hun stadig har det godt og på den måde lade hende komme herfra på en god måde, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.

Nyt par skal etableres
Udover Fridas eget helbred er aflivningen på nuværende tidspunkt valgt ud fra, at der skal komme en ny hun til parken.

- I og med at vores gamle avlspar, Frida og Saro, ikke længere kunne yngle, har vi i et par år lagt an til et generationsskifte i parken, hvor Rio skulle være ny avlshan. Vi har fået mulighed for at få en ny hun nu, og derfor passer tidspunktet godt, fortæller dyrlægen og tilføjer:

- For at skiftet mellem Rios mor og hans mage kan gå godt, skal vi først aflive Frida. Den nye hun kan nemlig ikke introduceres, så længe Frida stadig er i gruppen. Og så skal Rio lige have lidt tid alene, så han kan vænne sig til, at moren er væk. Det kan også styrke hans lyst til nyt selskab, og dermed give bedre muligheder for en god sammenlukning, når den nye hun ankommer.

Forskning prioriteres
Selve aflivningen af Frida var planlagt til at give så lidt stress for dyret som muligt, og foregik stille og roligt. To dyrepassere har i nogle uger trænet Frida til at gå op på en platform, der var sat lige bag tremmerne i baglokalet i odderanlægget. Her kunne den ene dyrepasser fodre kæmpeodderen med fisk, mens den anden vænnede Frida til at blive rørt ved baglåret med en sprøjte – dog uden nål i første omgang. Dermed kunne de på dagen for aflivningen kalde kæmpeodderen op på kassen, give hende fisk – og så stikke hende med en sprøjte med sovemiddel.

- Ofte, når vi skal bedøve dyr, er det mig der gør det med et bedøvelsesgevær. Og det kan være stressende at blive ramt af en bedøvelsespil. På denne måde undgik vi helt stress for Frida og gav hende den bedste måde at komme herfra. Dyrepasserne sørgede for, at hun faldt i søvn, og da hun sov dybt, kunne jeg aflive hende, siger dyrlægen.

Efter aflivningen tog dyrlægen flere blodprøver som skal bruges til en international blodbank, som man kan trække på i forbindelse med forskning. Hun tog også kæmpeodderens øjne ud, som ligeledes skal indgå i et forskningsprojekt.

- Normalt er forskning her i parken oftest non-invasivt og foregår på afstand. Men når vi har mulighed for det, tager vi blodprøver og prioriterer forskning, for at vi kan lære mere om dyrene og blive endnu bedre til at arbejde med dem, siger dyrlægen. I dette tilfælde bliver det første tilfælde i verden, hvor forskere får lov at undersøge kæmpeodderes nattesyn og det bliver spændende at følge.

Efter aflivningen og prøverne var taget, blev Frida lagt tilbage til odderanlægget, så Rio fik mulighed for at se og snuse til hende, fortæller Ditte-Mari Sandgreen:

- Rio var skilt fra Frida, mens hun blev aflivet, så i hans verden ville hun bare forsvinde i den blå luft, hvis vi ikke gav ham mulighed for at se hende efter aflivningen. Kæmpeoddere er socialt anlagte dyr, og det er selvfølgelig en stor ændring for ham, så ved at lægge hende midlertidigt tilbage kan han hurtigere forstå, at hun er væk – ligesom han ville kunne, hvis flokken levede i naturen.

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.