Åbent i dag: 09.30-19
Dyrlægen tilser kæmpeodderen inden afgang fra Givskud.

Kæmpeodder sendt til Brasilien

28. oktober 2021
Det er et større logistisk opgave, og det kræver en masse papirarbejde, når en kæmpeodder skal transporteres fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA til et akvarium i Brasilien.

Kæmpeodderen Salvador blev i oktober måned godkendt til transport af Fødevarestyrelsen, så en efterårsmorgen forlod han GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA for at rejse til sit nye hjem i Brasilien.
Kæmpeoddernes faste dyrepassere samt parkens dyrlæge sørgede for at pakke odderen i en transportkasse. Imens stod GIVSKUD ZOO – ZOTOOPIAs biolog og kurator Kim Skalborg Simonsen for papirarbejdet. Og det var der rigeligt af. Odderen Salvador, som blev født i parken i november 2018, skulle nemlig til Brasilien.

- Normalt udveksler vi mest dyr med europæiske zoologiske haver, og her er der ikke så meget papirarbejde. Men når dyr skal til en anden verdensdel uden for EU, er der nogle langt mere omfattende regler i forhold til sundhedstjek, told, karantæne og så videre. Og alt skal dokumenteres. Samtidig skal hele rejsen planlægges for dyret, kassen han skal rejse i skal være godkendt og myndigheder i flere lande skal være informeret. Så det er en stor omgang, og det tager lang tid at få alle brikker til at falde på plads, fordi der er så mange involverede; os her i Givskud, den anden dyrepark i Brasilien, Fødevarestyrelsen, transportfirmaet, told og lufthavn, forklarer kuratoren. 

Vel ankommet
Heldigvis bar kuratorens papirarbejde frugt, og kæmpeodderen Salvadors rejse forløb planmæssigt. Han kom med det ventede fly i Frankfurt med kurs mod Brasilien og ankom i fin stil til sit nye hjem. Det er

Aquário de São Paulo. Det er hovedsalig et akvarium, og udover fisk har de blandt andet søkøer, pingviner og altså kæmpeoddere
Salvador vil få tid til at vænne sig til de nye omgivelser, før han skal møde den hun, han fremover skal danne par med.

- Vi har fået besked om, at han har det godt. Han er i karantæne, hvilket er standardprocedure, når dyr transporteres mellem verdensdele. Men han kan høre de andre oddere og ”snakker” med dem. Han spiser og leger og virker som om, han er helt på toppen, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

Avlshan i Sao Paolo
Transporten er sket i et samarbejde mellem den brasilianske zooforening og det europæiske avlsprogram.
- Det er egentlig lidt paradoksalt, at vi her fra lille Givskud sender en sydamerikansk kæmpeodder til Sydamerika. Men der har indtil nu ikke været nogle avlspar i zoologiske haver i Brasilien og da kæmpeodderne er truede, henter de dem selvfølgelig ikke i naturen.  Men fordi vi har været så succesrige med at få dem til at yngle i Givskud Zoo er vi virkelig stolte af at kunne hjælpe med at starte et avlsprogram i kæmpeodderens hjemlandsiger Kim Skalborg Simonsen.

Kæmpodderen Salvador er nu tre år, så han er kønsmoden og klar til at få unger.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vinder af Travelers' Choice Awards for fjerde år i træk
18. juli 2024
Vi har svært ved at få armene ned! Vi har nemlig modtaget Travelers' Choice Awards 2024.
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.