Åbent i dag: 09.30-19

Kæmpeodder klargøres til genudsættelse

10. oktober 2019
En af GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeoddere skal genudsættes i naturen gennem et større projekt. Et af de første skridt til genudsættelsen blev taget, da han skulle vaccineres.

Dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen er sammen med dyrepasserne Francois Lemonnier og Jette Nørgaard gået ind i odderanlægget denne formiddag for at udføre næste skridt i en ganske anderledes opgave end sædvanligt; for første gang nogensinde skal GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA deltage i et projekt, der arbejder med genudsættelse af kæmpeoddere i Sydamerika. Den 2,5-årige Coco er udvalgt til projektet, og i dag skal han vaccineres forud for afrejse.

- Vi vaccinerer ham mod rabies. Dyrepasserne sørger for at adskille Coco kortvarigt fra hele flokken og sluse ham ind i et lokale bag anlægget, så jeg kan sende en pil med vaccinen afsted, og så vender han tilbage til familien efter få minutter, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.  

En længere proces
Hannen Coco fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA skal sendes til Argentina, hvor han skal genudsættes i naturen,
men inden han kan komme afsted, er der et større logistisk arbejde, der skal endeligt på plads.

Udover dagens vaccination har de danske og argentinske myndigheder igennem længere tid samarbejdet om et sundhedcertifikat, som indeholder de sundhedskrav, kæmpeodderen skal overholde for at måtte komme ind i Argentina og ud i den fri natur. Når myndighederne er enige, kommer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA også indover papirarbejdet.
Dyrlægen skal samle flere fæcesprøver til tjek af kæmpeodderens sundhed, og derudover skal Coco i eksportkarantæne op til afrejse, så man er sikker på, at hans sundhedsstatus er rigtig god, og at han ikke medbringer eventuel sygdom ud i naturen.

- Nu har vi generelt en rigtig høj sundhedsstatus i zoologiske haver, så jeg er ikke bekymret for Cocos sundhedsstatus. Men det er vigtige skridt forud for genudsættelsen og fordi Argentina er et såkaldt 3. land, så det er klart, at det tager lidt tid at få alt på plads, forklarer dyrlægen.

Skal sættes sammen med en hun
I det område i Argentina, hvor Coco skal genudsættes, er der allerede en hun, der venter på en mage. Det er håbet, at de to kæmpeoddere kan danne par og på sigt få unger for at styrke bestanden af den truede art i deres naturlige leveområde.

- Det er blandt vores formål i parken at bevare arter, og det gør vi både ved økonomisk støtte til projekter og også ved genudsættelse af dyr. Vi har før sendt dyr til genudsættelse, men aldrig kæmpeoddere, så det bliver utrolig spændende at sende ham afsted og følge projektet fremover, siger dyrlægen og tilføjer:

- Det er så vigtigt, at arterne beskyttes og trives i naturen, så de kan blive bevaret. Og det er rart, at vi med afsendelse af vores kæmpeodder Coco kan hjælpe med det.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.