Åbent i dag: 09.30-19

Kæmpeodder flytter fra parken

22. oktober 2019
Hannen Orimar flytter fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeodderanlæg og skal fremover bo i Yorkshire Wildlife Park.

Kl. 8.27 bliver kæmpeodderhannen Orimar bedøvet. Han skal klargøres til transport, fordi han skal væk fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA og fremover bo i Yorkshire Wildlife Park i Storbritannien. Parkens dyrlæge, biolog og flere dyrepassere er med for at sikre, at afsendelsen af kæmpeodderen går planmæssigt.

- Vi er rigtig glade for, at vi kan sende Orimar videre. Han er cirka to et halvt år, og det betyder, at det er ved at være tid til at skille ham fra flokken. Vi har set, at odderne begynder at blive isolerede lidt fra flokken, når de når den alder. Nok fordi han vil være klar til at flytte hjemmefra, hvis de havde levet i naturen, forklarer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog, Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Vi har fået anbefaling Orimar og hans to søskende fra samme kuld, hvilket er rigtig godt, og det sender et klart signal om, at vi har attraktive dyr her i parken. Det gør det muligt for os at sende to videre til andre zoologiske haver samt en enkelt til genudsættelse i Argentina.

Skal danne par med en hun
Da Orimar sover, løfter dyrepasserne ham ud fra anlægget, så dyrlægen kan foretage et klinisk tjek for at sikre sig, at kæmpeodderen er sund og rask. Han vejer godt 23 kilo og vil formentlig nå en vægt på cirka 30 kilo ligesom sin far.
Efter sundhedstjekket bliver han lagt i en transportkasse og vækket fra bedøvelsen igen.
Når han kommer til Yorkshire er det meningen, at han skal sættes sammen med en hun.

- Det er ikke planen, at de skal yngle med det samme, men på sigt skal de være avlspar.  Det er særdeles positivt, fordi der lige nu kun er tre steder i Europa, hvor der yngles med kæmpeoddere. Det er i Chester Zoo i Storbritannien, i Parken Zoo i Eskilstuna i Sverige og hos os i Givskud, hvor vi har avlsparret Saro og Frieda, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

Ifølge biologen er der mange zoologiske haver, der indtil nu ikke har villet arbejde med at yngle:

- Det skyldes at der i mange år ikke har været plads til at placere unger i andre zoologiske haver, så man har valgt at holde igen. Men der er flere institutioner der starter med arten i disse år, og arten er truet, så det er vigtigt at fokusere på at arbejde med en styrket avl.

Flere ynglepar på vej
Der er dog ændringer på vej i forhold til avl med de sydamerikanske kæmpeoddere. Koordinatoren for arten i det fælles europæiske avlssamarbejde regner nemlig med, om der om nogle år kan være ynglepar i ti i stedet for kun tre zoologiske haver i Europa, siger biologen:

- Vores hun fra samme kuld unger som Orimar, Isolda, er også godkendt til udsendelse og skal til Frankrig i nær fremtid, hvor hun skal være del af et avlspar. Samtidig er det planen, at broren Coco skal genudsættes i Argentina og danne par med en hun. Så det er rigtig positive takter, og vi håber, at det vil være med til at styrke bestanden af kæmpeoddere både i zoologiske haver og i naturen.

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.