Åbent i dag: 10-16

Jo mindre klo, des farligere

18. oktober 2022
Størrelse gør faktisk en forskel. I hvert fald når man er skorpion. Og løber man på en, skal man håbe, at det er en med meget store klør.

Skorpioner kommer i alle størrelser og farver. Verdens største skorpion kan måle over 20 centimeter fra hale til hoved. Verdens mindste er godt en centimeter lang. Og de fleste skorpionarter måler fra fire til 12 centimeter.
Alle skorpioner er giftige, men af de cirka 2.000 skorpionarter, der findes i verden, er det kun en 30-40 stykker, der har gift, der er kraftig nok til at slå et menneske ihjel. Giften sidder i en brod på skorpionens halespids. Verdens mest giftige skorpion kaldes deathstalker skorpionen. Den måler knap seks centimeter og lever i ørkenområder i Nordafrika og Mellemøsten.     

- Det kan være ganske modbydeligt at blive stukket. For det første kan selve stikket gøre rigtig ondt. Og så er giftens indvirkning forskellig, alt efter hvilken art man bliver stukket af. Der findes beretninger om massive smerter, der føles som elektriske stød, kramper, lammelser, ændringer i blodtryk, hævelser, vejrtrækningsproblemer, opkast og diarré, og i yderste konsekvens kan man dø. Især børn og ældre er udsatte, forklarer biolog og formidler i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Marie Warming.

Kig på kløer og hale
Man kan ikke afgøre, om en skorpion er giftig blot ud fra størrelse eller farve. Men der er en tommelfingerregel, man kan huske på, når det kommer til vurdering af giftigheden ved skorpioner; generelt har de giftigste arter nemlig en tyk hale og små klør, de medium-giftige arter har en tyndere hale og større klør, og de mindste giftige arter har en tynd hale og store klør.

- Det hænger sammen med, at en skorpion med små klør skal have noget at forsvare sig med – gift. Og en skorpion med store klør kan bedre forsvare sig med disse, så der er ikke helt samme behov for at kunne udsende gift. Så der er naturen ret smart indrettet, siger biologen og tilføjer;

- Dog skal man huske, at det som udgangspunkt er tommelfingerreglen. Men igen regler uden undtagelse, for det kan også forholde sig anderledes. 

Vigtige for videnskaben
I dag findes der modgift, så man kan redde rigtig mange, der bliver stukket af skorpioner.
Og selvom disse giftige dyr kan være skræmmende, og nogle mennesker måske egentlig helst så, at dyrene slet ikke fandtes, så har de faktisk gavnlig betydning for os.

- Videnskabsfolk og læger forsker i skorpiongift, fordi det potentielt kan anvendes i medicinsk sammenhæng til at hjælpe mennesker. Så skorpionerne er meget vigtige, og ligesom med andre arter gælder det om at passe godt på dem, siger Marie Warming.     

Du kan lære mere om de giftige dyr her i efterårsferien i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, hvor temaet for ugen netop er Giftige dyr.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Velkommen til hangiraffen Safi
20. september 2023
En ny ung giraf er rykket ind i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Planen er, at han skal være parkens nye avlshan.

25 år som dyrepasser - tillykke
19. september 2023
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men Jette Nørgaard, dyrepasser i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, kan…
Brænder brændenælder dyr?
13. september 2023
Kort sagt; ja. Men dyrene er dog nogenlunde godt beskyttet mod de grønne blade. 
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.