Åbent i dag: 09.30-19

Ingen vaccination af dyr

14. september 2021
Mens COVID-19 vacciner bredes ud for mennesker verden over, er debatten om vaccination af dyr også taget til. Især i udlandet, hvor der både er set smittetilfælde og vaccinationer af dyr. Så langt er det dog endnu ikke nået i Danmark og GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

Sideløbende med at COVID-19 har ramt mennesker i hele verden, har GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge fulgt med i konsekvenserne af sygdommen for dyr og dyreparker både i EU og i resten af verden.
Endnu har der ikke været tilfælde i Danmark; ifølge dyrlægen har det tætteste tilfælde været i en dyrepark i Sverige, hvor nogle løver og tigre blev smittet af en dyrepasser.

- Vi har set, at der har været mange smittetilfælde, og at de har været koncentreret om få arter i zoologiske haver. Det gælder primært store kattedyr som tigre og løver samt menneskeaber som gorillaerne - senest er der udmelding om smitte hos 13 gorillaer i en zoologisk have i Atlanta i USA. Så vi har et par risikoarter her i parken, som der holdes ekstra godt øje med, forklarer dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen.

I USA vaccinerer nogle zoologiske haver deres risikoarter med en COVID-19 vaccine fremstillet til dyr.

- Vaccinen er kun godkendt til eksperimentel brug og en case-til-case brug. Så det er på de tidlige stadier, og vaccinen er ikke godkendt i EU endnu. Derfor har vi ingen aktuelle planer om at vaccinere vores dyr mod covid-19 – men vi følger udviklingen nøje, fortæller dyrlægen.

Hurtigt friske efter smitte

De fleste dyr i zoologiske haver og dyreparker har haft forbigående sygdom, når de er blevet smittet med COVID-19, og langt de fleste er også kommet sig fint over smitten.

- Kun få ældre dyr eller i forvejen syge dyr er blevet hårdt ramt, og aflivet af humane årsager, men smittebilledet ligner ret meget det, vi ser hos mennesker, forklarer dyrlægen.

Hun er ikke så bekymret for, at GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA bliver ramt;

- Den forventede udvikling i samfundet tager vi ret roligt, fordi de arter, vi har, der er i højrisikogruppen, er sunde og raske, og der er ingen gamle dyr i risikogruppen lige nu. Vi forventer at hvis vores løver eller gorillaer bliver smittede, klarer de en infektion med en til to ugers sygdom og derefter kommer sig uden men.

Fortsat høj smittebeskyttelse i parken

Det forholdsvis milde sygdomsbillede ændrer dog ikke på, at dyrlægen stadig har et skarpt fokus på smittebeskyttelse i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA.  

 

- Vores klare fokus er stadig at holde COVID-19 ude af vores stalde, men det kan blive stigende svært her hen mod efteråret og vinteren, hvor virus ser ud til at løbe mere frit i befolkningen, siger Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Samtidig er størstedelen af dyrepasserne blevet vaccineret og kan have svage symptomer, hvis de bliver smittet. De kan derfor lettere risikere at tage virus med i staldene, uden vi opdager det i tide. Så vi tager vores forholdsregler; god hygiejne, afstand og brug af mundbind og handsker. Men det gælder nu altid, så vi fortsat kan opretholde vores høje sundhedsstatus i parken.

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Vores nye bantengko og -tyr er ankommet
08. juli 2024
Efter lang tids venten fik vi i sidste uge vores nye dyreart, banteng. Den sydøstasiatiske okseart kan nu opleves i…
Første pingvinunge får personligt armbånd på
04. juli 2024
Mens det at få armbånd på for mange i tiden er lig med adgang til en af sommerens festivaller, så er…
Fodringer, fortællinger og nye aktiviteter
01. juli 2024
I sommerferien bliver der skruet op for både åbningstider og aktiviteter i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, så der…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.