Åbent i dag: 10-17

Ingen invasiv forskning

09. november 2022
Forskning bliver højt prioriteret som et af de vigtigste formål i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Men kun når det ikke går ud over velfærden for parkens dyr.

I en tid hvor velfærd og trivsel for dyr i zoologiske haver og dyreparken er under lup, er det vigtigt at fastslå, hvordan forskning med dyr foregår i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.
Hvert år deltager parken i forskellige forskningsprojekter. Det kan blandt andet være større projekter på internationalt plan i samarbejde med universiteter og forskningsinstitutioner, eller projekter for studerende under uddannelse.

- Forskning er essentielt her i parken, og den viden vi opnår igennem forskning bruges på mange måde. Den bruges i det daglige arbejde med dyrene, så vi for eksempel får en optimeret fodring eller hold af dyrene. Samtidig deler vi også viden med andre zoologiske haver og dyreparker verden over, og er med til at udgive artikler om vores fund, netop for at forskning gør mest muligt gavn, siger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs faste dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen.

Dyrenes velfærd kommer før forskning
Ifølge dyrlægen er det vigtigste i hverdagen at sikre dyrs rettigheder og trivsel, både i det daglige hold af dyrene og ved forskning;

- Vi holder dyrene i store anlæg, hvor de så vidt muligt skal leve naturligt. Men på trods af vores ambitioner for deres levevilkår, er de i sidste ende stadig i fangenskab, og derfor er det vores ansvar, at de har det godt, og de skal ikke udsættes for unødig stress eller smerte. Af samme grund afviser vi også at deltage i forskningsprojekter, hvis de kan være forbundet med ubehag eller gene for vores dyr. For eksempel vil vi ikke bare lade et rask dyr bedøve, så en forsker kan tage forskellige prøver.

 I stedet kan forskningsprojekter være adfærdsstudier, undersøgelse af fæces- og pelsprøver eller finde sted på tidspunkter, hvor dyrene alligevel skal bedøves af anden årsag:

- Vi prøver at være forudseende forstået på den måde, at hvis vi alligevel skal bedøve og undersøge et sygt dyr eller et dyr, der skal transporteres til en anden zoologisk have, tager vi blodprøver og pelsprøver fra dyret. Disse prøver kan fryses ned eller gemmes, og så kan de bruges til forskning på et senere tidspunkt. Blandt andet er der lavet d-vitaminundersøgelser fra gorillaer med sådanne blodprøver, og det kan give vigtig viden om, hvordan vi skal fodrer dyrene og sørge for, at de får den rette dosis vitamintilskud.

Sværere at forske i naturen
Selvom forskningsprojekterne som oftest foregår på afstand, er det stadig værdifuld viden, man får ud af studierne og analyserne.

- I mange zoologiske haver og dyreparker er der dyr, som kan være svære eller helt umulige at studere og få prøver fra i naturen. Men ved at gøre det via dyr i zoologiske haver, kan eksperter få mere viden om vilde dyr og arters levevis, reproduktion og så videre. Og det er vigtigt i en tid, hvor naturen er under pres, og arter forsvinder hver dag. Så vi hjælper gerne med forskning, når vi kan, siger dyrlægen. 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.