Hugorm mere giftig end klapperslange
Efterårsferien bliver i GIVSKUD ZOO brugt til at sætte fokus på og formidle om giftige dyr. Ideen er at skabe en god og interessant oplevelse for gæster, samtidig med at de lærer om dyrene og naturen omkring os.
Og en af de ting, de kan lære – og som faktisk overrasker mange – er, at den danske hugorm er mere giftig end en klapperslange.
- Det er noget, der får folk til at spærre øjnene op, når de hører det. For det havde de ikke troet. Man plejer jo ofte at tænke på hugormen, som en slange, der godt nok er giftig, men som ikke kan forårsage stor skade, siger formidler og tovholder på efterårsferieeventen, Katrine Elkjær.
Mere styrke, mindre portion
Årsagen til, at hugormen er mere giftig end klapperslangen skal findes i giftens sammensætning.
- Giften hos hugormen er meget stærkere i den kemiske sammensætning. Hvis du har samme portion hugormegift og klapperslangegift, vil giften fra hugormen kunne slå flere mus ihjel, forklarer Katrine Elkjær.
Det er dog mængderne i forbindelse med et bid, der betyder, at klapperslangen er mere farlig for mennesker:
- Klapperslanger sender uhyggeligt meget gift afsted, når de bider, så dosen bliver rigtig voldsom, hvis man bliver bidt. Og derfor er risikoen så meget større, hvis vi bliver bidt af en klapperslange end af en hugorm, lyder forklaringen.
Den eneste klapperslangeart, der har en stærkere gift end den danske hugorm, er tigerklapperslangen fra Mexico.
Søg lægehjælp ved bid
Hvert år meldes der om cirka 400 hugormebid i Danmark, men det er meget sjældent livstruende.
Cirka 30 procent af biddene er såkaldt tørre bid, det vil sige bid, hvor slangen ikke bruger gift.
Det betyder dog ikke, at man ikke skal reagere på et bid. Det kan være alvorligt, alt efter hvor man bliver bidt, hvor meget gift slangen sprøjter ind og ens egen tilstand. Er man for eksempel barn, kommer giften hurtigere rundt i kroppen, og er man syg og svækket, kan det også øge risikoen.
- Hvis man bliver bidt, gælder det om at holde sig i ro, for ellers vil giften hurtigere sprede sig rundt i kroppen. Og så er det vigtigt at søge lægehjælp, siger Katrine Elkjær.
Hun tilføjer, at der i øvrigt er en god måde at forsøge at undgå giftslangerne på;
- Bare sørg for at tramp godt i jorden, hvis du går i områder, hvor der lever hugorme. Så vil de som udgangspunkt søge væk.
Selvom lort ikke er noge…