lukket

Hanner og hunner rykket sammen

30. november 2021
Ouessantvædderen og dværggedebukken i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er netop rykket ind i anlæggene, hvor fårene og hungederne går. Og nubergedebukken har fået hunner ud til sit anlæg. Dermed er de første forberedelser til, at der kan komme kid og lam til foråret, i gang.

Normalt går GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dværggedebuk, nubergedebuk og ouessantvædder i et anlæg ved parkens stalde, som ikke kan ses af gæster. Her går de tre hanner sammen det meste af året uden hunner.
Men her fra november og over de kolde vintermåneder har dyrepasserne taget hul på forberedelserne til at dyrene kan få unger til foråret.
Ouessantvædderen er nemlig flyttet ind i et anlæg sammen med ouessantfårene, og dværggedebukken er rykket til dværggedernes anlæg, hvor gæster normalt kan klappe de små geder.
Nubergedebukken er ikke rykket til Bondegården, hvor nubergede-hunnerne går, fordi han er så stor, at han kan hoppe over hegnet. I stedet er nogle af hunnerne kommet ud til ham, nu hvor de andre hanner er på ”vinterferie”.

- Hannerne var meget begejstrede ved synes af hunnerne, da de blev lukket sammen. Hunnerne var måske knap så ivrige til at begynde med, i hvert fald løb ouessantfårene rundt med vædderen lige i halen, og var ikke så imponerede, som han var. Men de skal nu nok finde melodien, som de plejer, og så vil de parre sig over vinteren, smiler kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Flere grunde til adskillelse
Der er flere grunde til, at hannerne ikke er sammen med hunnerne gennem forårs- og sommersæsonen.

- Vi ønsker ikke, at der kommer unger flere gange om året, og det ville der gøre, hvis hannen gik med hunnerne hele tiden, forklarer kuratoren og tilføjer:

- Og det er først og fremmest for at sikre ungerne den bedste start på livet. Når de fødes om foråret, har de forår og sommer til at vokse sig større og blive mere robuste. I modsætning til hvis de blev født om vinteren, hvor de ikke ville være så stærke til at kunne klare kulden, fortæller kuratoren. 

- Desuden kan hun-gedekid blive drægtige, allerede når de er tre til fire måneder. Så det giver rigtig god mening at holde bukken fra flokken så vi har mere kontrol over hvem der skal have kid og hvornår.

Men han understreger, at det stadig er vigtigt, at der kommer unger:   

- Det handler om velfærd og trivsel for dyrene. De skal have lov til at få unger, som de ville gøre normalt. Men bare kun et enkelt kuld om året.

Sociale arter
Nu får hannerne så lov til at være sammen med hunnerne i de næste måneder, og derefter rykkes hannerne ud af anlæggene igen.

- Når først hunnerne er drægtige og ikke kommer i brunst, er de ikke så spændende mere. Og så er der intet problem i at fjerne de tre hanner fra hunnerne og rykke dem sammen igen, for de trives i hinandens selskab. Faktisk er de tre arter sociale, så det er vigtigt, at de har hinandens selskab i stedet for at gå i hver deres fold, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

Han regner med, at der kommer forårslam og gedekid til sædvanlig tid næste sæson omkring april-maj.

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Horn og gevir til gavn for dyrene
27. november 2023
Naturen er smart indrettet, og ofte har dyr udviklet sig ud fra, hvad der er praktisk. Striber og pletter som camouflage…
Pingviner er forsvundet
22. november 2023
Havfænomenet El Niño, en ændring i Humboldtstrømmen og fugleinfluenza har sat bestanden af humboldtp…
Succeshistorien om Bayan og de genudsatte przewalskiheste
21. november 2023
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs mission handler ikke kun om at fremvise dyr for gæster, men spænder også over for…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.