Åbent i dag: 10-18

Hanløver væk fra parken

24. november 2022
De to unge hanløver, som GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA i nogen tid har haft adskilt fra parkens flok, er ikke længere i parken. Den ene er sendt væk til en anden dyrepark, mens den anden er blevet aflivet.

Det er et større puslespil at sammensætte løveflokke i dyreparker og zoologiske haver. Løver er store rovdyr, så man kan ikke bare sætte dem sammen på må og få. Så risikerer de at slås og simpelthen slå hinanden ihjel.
Samtidig er de afrikanske løver en sårbar art, som der skal arbejdes målrettet med i forhold til avl for at bevare en sund bestand. Derfor bruger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog og kurator, Kim Skalborg Simonsen, lang tid på rovdyrene. Han er avlskoordinator for arten i det internationale avlssamarbejde mellem zoologiske haver, og han arbejder ihærdigt på at placere løverne, så de trivselsmæssigt, avlsmæssigt og genetisk er placeret på bedste vis.

- Vi havde disse to hanløver, som vi ikke kunne beholde her i parken. De var blevet smidt ud af flokken af deres egen mor, hvilket er helt naturlig adfærd hos løver. Den ene han lykkedes det at finde plads til i en anden zoo, mens den anden ikke kan sendes væk. Derfor er vi nødt til at aflive ham, fortæller kuratoren.  

Ansvar for dyrenes trivsel
Den ene løve er blevet sendt til Münster Zoo i Tyskland, hvor han skal indgå i flokken og bruges til avl.
Den anden er blevet aflivet, da det ikke var muligt at finde plads til den. 

- Løver er sociale, og vi synes, det er dårlig velfærd for en løvehan at gå alene. Derfor valgte vi at aflive ham, samtidig med at hans bror rejste, fortæller kuratoren og tilføjer:

- Der er et overskud af hanløver i Europa. Vi kan ikke styre, hvilket køn der bliver født, eller præcis hvor mange løver der er plads til og brug for fra år til år. Men vi vælger at lade vores løver yngle, selv om vi ved, at der er en risiko for, at vi ikke kan finde plads til de overskydende hanner. Der fødes cirka lige mange hanner og hunner, men der er næsten altid flere hunner i en flok. Derfor er der for mange hanner. Men vi mener, at det er vigtigt for flokken at opleve unger, fordi det stimulerer deres naturlige adfærd. Og hvis vi ikke yngler, risikerer vi at der med tiden bliver for få løver.

Planer for parkens løver
Der både hunner og tre unge hanner i flokken i safariområdet i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Disse unge hanner kan ikke flyttes sammen med en ny han, det er kun unge hunner, der ville kunne det. Og de skal være tæt på kønsmodne, før det kan lade sig gøre.
 
- Vi vil ikke risikere at hente nye store hanner ind, som kan slå de store unger ihjel. Så vi er nødt til at væbne os lidt med tålmodighed. Det er et større og indviklet arbejde at sammensætte en god løveflok, men vi arbejder videre og håber, at arbejdet bærer frugt i nær fremtid, siger kuratoren.

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Nil-letjeflokken har fået en han
14. juni 2024
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs nyeste art, sumpantilopen nil-letje, kan opleves på en af parkens savanner, og nu er det mu…
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.