lukket

Gorillaunges død undersøgt

14. februar 2019
Dyrlægen i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har undersøgt den gorillaunge, der døde for nylig. Umiddelbart er det svært at nå frem til en præcis dødsårsag, da moren fik lov at beholde ungen hos sig, da den døde.

Når dyr dør uventet i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, sørger parkens dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen for at obducere dem for at finde ud af, hvad dødsårsagen var.
Derfor skulle hun også se på den gorillaunge, der for nylig døde – blot få uger efter fødslen.

- Ungen var en velskabt hun. Den var begyndt at gå i forrådnelse, da jeg obducerede den, hvilket vanskeliggjorde undersøgelsen. Umiddelbart var der ikke tegn på infektion og sygdom, så et bud på ungens død kan være, at den ikke har fået nok at spise, og derfor ligeså stille er blevet afkræftet, fortæller dyrlægen.

Moderen skal selv slippe ungen
Fordi gorillaerne skal have tid til at forstå dødsfaldet, lader parkens personale moderen bære på den døde unge, til hun selv er klar til at slippe den og derved lægger den fra sig.

- Vi prioriterer moderen, og vi presser ikke dyrene. Så vi tager ikke den døde unge væk, før moderen selv er klar, fortæller dyrlægen og tilføjer:

- Først når hun selv vælger at lægge den fra sig, kan vi tage ungen ud af anlægget. Ved Kahla foregik det helt udramatisk efter nogle dage. Hun lagde den roligt fra sig, og vendte tilbage til sin normale færden i flokken.

Svært at konkludere noget
Fordi der gik fire dage fra dødsfald, til moderen slap ungen, var det meget svært for Ditte-Mari Sandgreen at nå frem til en præcis dødsårsag.

- Så snart ungen dør, begynder kroppen at gå til. Bakterier bevæger sig ud i vævet, og så rådner det simpelthen. Samtidig holder gorillamoderen den døde unge tæt ind til sig, så den holdes varm, og det sætter ekstra skub i processen. Så efter ganske kort tid er de indre organger så medtagede, at det er svært at konkludere noget ud fra dem, forklarer dyrlægen, som dog vurderer, at dødsfaldet skyldes manglende næring.

- Generelt er hununger mere skrøbelige ved fødslen hos gorillaer. De få gange, vi har haft en dødfødt unge, eller en unge der er død kort efter fødslen, har det været hunner. Så vi ærgrer os, men er desværre ikke overraskede. Men det er klart, at vi altid håber på, at ungerne overlever, siger dyrlægen.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
For første gang i ni år; zebralføl i parken
22. februar 2024
Der har ikke været zebraføl i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA siden 2015, så det var glædeligt, da parkens pe…
Nordiske dyrlæger deler erfaringer
21. februar 2024
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har netop været vært for en konference for dyrlæger fra hele Norden. Formålet…
Sådan hjælper du dyr om vinteren
14. februar 2024
Der er flere ting, du kan gøre hjemme i haven for at hjælpe danske fugle, insekter og smådyr med at klare…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.