Åbent i dag: 10-18

Gorillaen Nuru aflivet

21. januar 2022
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har desværre måttet aflive den unge gorilla Nuru, efter han pådrog sig et alvorligt brud i armen.

Gorillaflokken i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er blevet lidt mindre. Den godt fire år gamle Nuru måtte desværre aflives, efter et uheldigt fald medførte et kompliceret brud på hans højre overarm.
Dyrepasseren tilkaldte dyrlægen, da hun opdagede at Nuru ikke brugte sin arm. Han blev bedøvet, og her kunne dyrlægen hurtigt konstatere, at der var et alvorligt brud.

- Vi ved ikke helt, hvordan det er sket, men han er sandsynligvis faldet på en rigtig uheldig måde efter at være kravlet op på noget eller have lavet akrobatik under leg. Og så har han ramt så uheldigt, at det medførte et brud. Bruddet gik ind i albueleddet, så det ville ikke nemt kunne hele, forklarer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen.
 
Derfor kan bruddet ikke hele
Hvis bruddet skulle have chance for at hele, ville det ifølge dyrlægen kræve en specialistoperation med skruer og plader indsat i Nurus arm. Og dernæst ville det kræve masser af ro og genoptræning.
Men selvom gorillaerne minder om mennesker, kan man ikke behandle dem på samme måde;

- Hvis Nuru blev opereret, skulle han efterfølgende have armen i gips i en meget lang periode, mens den skulle holdes helt i ro. Men det kan man ikke fortælle en gorilla. Nuru ville selv rykke rundt med armen og hive i gipsen – og det samme ville de andre gorillaer gøre af ren nysgerrighed. Det kunne medføre, at vi skulle isolere Nuru fra de andre gorillaer, hvilket ville udløse stress, fordi gorillaer er sociale dyr, der tilbringer livet i en flok. Særligt for en unge som Nuru ville være meget naturstridigt at være alene, og han ville blive meget ked af det, fortæller dyrlægen.

På grund af Nurus manglende evne til at holde sig i ro ville armen have svært ved at hele korrekt, og det ville øge risikoen for kroniske smerter og en arm, der ikke fungerer korrekt for Nuru resten af hans liv.

Etisk forpligtelse til ordentlig afsked
Det er aldrig en nem beslutning, når et dyr skal aflives, men det er en vigtig del af dyrlægens arbejde.

- Nuru vil blive savnet, fordi han var et frisk pust og en god legekammerat for de små gorillaer. Men for Nuru var det det rigtige med aflivning. Vi har en forpligtelse til at give dyrene et godt liv, mens de er her. Og vi er også forpligtiget til at handle, når de ikke har det godt længere, eller hvis de som Nuru kommer alvorligt til skade, siger Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Dyr skjuler, når de har skader og smerter, fordi de derved udstiller svaghed over for andre. Så med en operation og forsøg på heling af bruddet, kunne vi risikere, at Nuru ville gå rundt og lade som ingenting, mens han havde konstante smerter hver dag. Og det ville vi ikke byde ham.

Dyrlægen forventer ikke, at en lignende skade sker igen, og derfor giver det heller ikke anledning til ændringer i gorillaanlægget;

- Vi har haft gorillaer i over 20 år, og vi har aldrig set denne type skade. Så det er desværre bare et hændeligt uheld, som vi selvfølgelig meget gerne havde været foruden.

Tilbage i gorillaflokken er der nu sølvryggen Kipenzi, hunnerne Minnie, Kahla og Mawenzi samt de knap to år gamle unger, hannen Kijani og hunnen Malkia.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Nil-letjeflokken har fået en han
14. juni 2024
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs nyeste art, sumpantilopen nil-letje, kan opleves på en af parkens savanner, og nu er det mu…
Koncert for børn: Kalles Store Trommeshow
11. juni 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har en spændende sæson fyldt med begivenheder og shows, og det næste på progr…
Koncert for børn: Beat og Brøl i dinosaurland
04. juni 2024
Tyrannosaurus rex, stegosaurus, triceratops, pterodactyl, spinosaurus, velociraptor og verdens største dino, titano…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.